Traumatisme cranio-cerebrale

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Criteriile clinice precizeaza afectarea craniana sau cranio-cerebral. In cazul traumatismelor craniene leziunile intereseaza partile moi si structura osoasa. Leziunile cranio-cerebrale sunt mai complexe ingloband o multitudine de leziuni, inclusiv comotia cerebrala si contuziile minore. Modul de transmitere a energiei asupra sistemului cranio-cerebral se poate face prin mecanisme directe, indirec[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Traumatisme cranio-cerebrale

Criteriile clinice precizeaza afectarea craniana sau cranio-cerebral. In cazul traumatismelor craniene leziunile intereseaza partile moi si structura osoasa. Leziunile cranio-cerebrale sunt mai complexe ingloband o multitudine de leziuni, inclusiv comotia cerebrala si contuziile minore. Modul de transmitere a energiei asupra sistemului cranio-cerebral se poate face prin mecanisme directe, indirecte si mediate. In mecanismele directe impactul se produce prin acceleratie deceleratie, acceleratie rotatorie si compresiune.

In cazul mecanismelor indirecte, desi nu exista impact, prin miscarea de acceleratie sau deceleratie masa cerebrala compusa din elemente de elasticitate si densitate diferite, capata viteze decalate fapt care se repercuta la contactul cu structurile si proeminentele osoase endocraniene. Indirect, mai poate actiona efectul de suflu sau efectul de cadere libera sub actunea gravitationalaTraumatismele mediate se refera la o serie de leziuni, in special fracturi care survin in teritoriul cranio-cerebral prin cadere de la inaltime pe ischioame sau in picioare.

In toate modalitatile de producere a leziunilor cerebrale traumatice exista in zona impactului o arie de inflexiune craniana in contact cu o de deflexiune care, in functie de energia absorbita produce leziuni reversibile sau ireversibile. Aparitia leziunilor in zone opuse impactului si care uneori depasesc in gravitate pe cele adiacente loviturii, explica mecanismul de contralovitura. Impactul anterior sau posterior produce prin contralovitura leziuni in zonele fronto-orbitare si temporo-frontale. Traumatismele cranio-cerebrale produc leziuni de tip primar, secundar si tardiv. Leziunile cranio-cerebrale primare sunt consecinta directa si imediata a impactului cu factorii mecanici.

a. Leziunile de tip primar grupeaza: comotia, contuzia si dilacerarea cerebrala precum si leziunile anatomo-patologice consecutive traumatismului.Comotia este o scurta abolire a starii de constienta prin implicarea "functionala" a formatiei reticulate a trunchiului cerebral, fiind considerata o intrerupere momentana a functiei de vigilenta datorita depolarizarii brutale a neuronilor componenti. Starea este tranzitorie, reversibila, durand in jur de un minut dar prin impactul initial poate provoca ruptura unui anevrism preexistent sau poate precipita evolutia unei tumori.

Contuzia cerebrala se soldeaza cu alterarea sau pierderea starii de constienta si instalarea semnelor neurologice de focar. Traumatismul provoaca o necroza a tesutului cerebral in punctul in care socul are efect maxim, la care se adauga participarea factorului vascular prin aparitia de hemoragii arteriale, hemoragii venoase, hematoame, vasodilatatie, vasoparalizie, tulburari biochimice si edem cerebral. Leziunile constituite au caracter evolutiv desi se afla in stadii diferite. Contuzia cerebrala poate fi minora, medie si grava.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.