Trauma la gravide

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.96

nivel: Facultate

Frecventa cardiaca creste cu 10-20 batai /min in al doilea trimestru de sarcina, presiunea sanguina scade cu 10-15 mmHg si volumul sanguin creste cu aproape 50 %. Prin urmare, este dificil de stabilit daca tahicardia sau hipotensiunea sunt cauzate de o eventuala hemoragie sau fac parte din modificarile fiziologice. Pacientele pot pierde pana la 30-35 % din volumul de sange circulant pana la aparit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Trauma la gravide

Frecventa cardiaca creste cu 10-20 batai /min in al doilea trimestru de sarcina, presiunea sanguina scade cu 10-15 mmHg si volumul sanguin creste cu aproape 50 %. Prin urmare, este dificil de stabilit daca tahicardia sau hipotensiunea sunt cauzate de o eventuala hemoragie sau fac parte din modificarile fiziologice. Pacientele pot pierde pana la 30-35 % din volumul de sange circulant pana la aparitia semnelor clinice de soc dar fatul poate fi afectat mai repede de scaderea volumului de sange.

Deci tratamentul lichidian precoce si agresiv este important la gravide. Vasopresoarele trebuie evitate pentru ca reduc fluxul sanguin uterin. Trauma abdominala poate afecta si mama si fatul. Leziunile splenice sunt cauza principala a hemoragiilor intraabdominale. Viscerele din partea inferioara a abdomenului sunt protejate de uterul marit. Cu toate acestea poate apare o iritabilitate uterina si iminenta de nastera prematura. Examenul fizic primar si secundar este identic cu alte cazuri.

Compresia uterina a venei cave poate cauza hipotensiune.
Trebuie evitata miscarea coloanei in situatiile in care este posibila trauma. Se ridica soldul drept pentru a impinge uterul la stanga. Daca se exclude leziunea de coloana se va plasa gravida in pozitie laterala stanga. Pentru examinare se poate folosi stetoscopul Doppler.
Daca se stie sau se banuieste ca pacienta are placenta praevia, examenul digital sau cu valve este contraindicat in departamentul de Urgenta pentru ca poate produce sangerare necontrolata.

In aceasta situatie, examenul vaginal se va face doar in sala de operatie sau nastere, unde se poate efectua o cezariana de urgenta. La examenul secundar si examinarile radiologice exista aceleasi prioritati la gravida ca si la alt traumatizat. O singura exceptie este lavajul peritoneal care trebuie facut in ultimul trimestru de sarcina, supraombilical, prin medota deschisa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.