Trauma - date generale

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Necesitatea inceperii manevrelor de resuscitare impune descarcerea rapida a victimei cu imobilizarea coloanei cervicale. Initierea imediata a manevrelor de BLS si ALS vor asigura calea aeriana patenta, oxigenarea, ventilarea si circulatia pacientului. De indata ce victima este stabila (sau chiar in timpul stabilizarii) este necesar transportul rapid al acesteia spre un centru de trauma care sa asi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Trauma - date generale

Necesitatea inceperii manevrelor de resuscitare impune descarcerea rapida a victimei cu imobilizarea coloanei cervicale. Initierea imediata a manevrelor de BLS si ALS vor asigura calea aeriana patenta, oxigenarea, ventilarea si circulatia pacientului. De indata ce victima este stabila (sau chiar in timpul stabilizarii) este necesar transportul rapid al acesteia spre un centru de trauma care sa asigure tratamentul definitiv. Pe timpul transportului se vor utiliza suporturile laterale pentru coloana cervicala, sistemul de imobilizare cu curele, targa rigida, pentru a diminua riscul de agravare a unei leziuni oculte de coloana cervicala si maduva spinarii.

In cazul in care mai multi pacienti prezinta leziuni severe, personalul de urgenta trebuie sa stabileasca prioritatile privind acordarea ingrijirii. Daca numarul pacientilor critic traumatizati depaseste resursele sistemului medical de urgenta, cei la care nu se deceleaza puls vor fi considerati prioritatea ultima in ceea ce priveste acordarea ingrijiriilor si triajul. Aplicarea acestui ghid permite declararea decesului in prespital sau renuntarea la manevrele de resuscitare in cazul in care exista mai multi pacienti critic traumatizati, sau cand leziuniile sunt incompatibile cu viata.

SUPORTUL VITAL DE BAZA (SVB) IN CAZUL STOPULUI CARDIORESPIRATOR ASOCIAT TRAUMEISuportul vital de baza (SVB) presupune evaluarea starii de constienta, eliberarea cailor aeriene, evaluarea respiratiei cu sustinerea oxigenarii si ventilarii daca este cazul, precum si evaluarea si sustinerea circulatiei.Evaluarea starii de constienta
Traumatismul cranian sau socul pot determina alterarea starii de constienta. In cazul leziunii medulare cervicale, victima poate fi constienta dar incapabila sa se miste. Pe parcursul evaluarii initiale si a stabilizarii salvatorul trebuie sa monitorizeze reactivitatea pacientului. Deteriorarea pacientului poate indica fie compromiterea neurologica, fie insuficienta cardiorespiratorie.

Calea aeriana (A - airway)
In cazul politraumatismului sau in cazul traumatismului izolat craniocervical, coloana trebuie imobilizata in timpul manevrelor de BLS. Pentru deschiderea caii aeriene este utilizata manevra de subluxare anterioara a mandibulei in locul hiperextensiei capului. Daca este posibil, un al doilea salvator va fi responsabil de imobilizarea capului si a coloanei cervicale in timpul manevrelor de BLS, pana se aplica un dispozitiv adecvat de imobilizare spinala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.