Tratatul de la Trianon - Amnezii voite - Camil Muresanu

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.76

nivel: Facultate

Printre cazurile de mai sus poate fi inscris si Tratatul de la Trianon. Inca de la semnare, la 4 iunie 1920, in elegantul palat construit la 1687, in apropierea celui de la Versailles, de celebrul arhitect Jules Hardouin-Mansart, acest tratat de pace cu Ungaria a starnit pasiuni politice aprige, contradictorii. Cei direct vizati prin el ii atribuie rolul exclusiv al unui fel de manual de disectie [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tratatul de la Trianon - Amnezii voite - Camil Muresanu

Printre cazurile de mai sus poate fi inscris si Tratatul de la Trianon. Inca de la semnare, la 4 iunie 1920, in elegantul palat construit la 1687, in apropierea celui de la Versailles, de celebrul arhitect Jules Hardouin-Mansart, acest tratat de pace cu Ungaria a starnit pasiuni politice aprige, contradictorii. Cei direct vizati prin el ii atribuie rolul exclusiv al unui fel de manual de disectie al fostului mare stat maghiar, reconstituit in cadrul monarhiei habsburgice, intre 1867-1918.
Ca prin el s-a confirmat dezmembrarea acestui stat si alipirea partilor sale, locuite de alte nationalitati decat cea maghiara, la statele care s-au format atunci ori si-au desavarsit unitatea nationala - acest fapt nu e de tagaduit.

Dar e necesar sa se stie ca Tratatul de la Trianon a fost un act foarte complex, care a reglementat mult mai multe lucruri decat problema frontierelor dintre Ungaria si tarile vecine cu ea.
Tratatul a cuprins un preambul si 14 parti, in 364 de articole, a caror intindere acoperea 164 de pagini de tipar, in --8 grade mare.
El a fost semnat de 36 de plenipotentiari, in numele a 23 de state. Dintre acestea, 11 erau state europene, iar 12 din afara Europei. Din Europa, semnatarele au fost: de o parte Ungaria, iar de cealalta fostele state beligerante din tabara Antantei, printre care Romania, si cele trei state noi: Polonia, Cehoslovacia si Regatul sarbo-croatosloven, cum s-a numit initial Iugoslavia.

Dintre tarile extraeuropene, au semnat tratatul: S.U.A., Canada, Australia, Noua Zeelanda, Uniunea Sud-Africana, India, Japonia, China, Cuba, Nicaragua, Panama si Thailanda (numita in text Siam).
Trianonul - aceasta e prima realitate ce se impune a fi cunoscuta in legatura cu el - n-a fost deci un tratat intre Ungaria si tarile vecine, asa cum apare, simplificat, in publicistica interesata in a sugera ca el a fost o "reglare de conturi" impusa de cateva tari, dornice sa beneficieze de pe urma infrangerii Ungariei in primul razboi mondial si a "nedreptatii istorice" a carei victima ar fi fost aceasta.
Trianonul a fost un tratat intre Ungaria si restul lumii. Reglementarea prin el a contenciosului problemelor dintre Ungaria si Romania ocupa un loc restrans in anasamblul tratatului, desi, desigur, nu lipsit de importanta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.