Tratatul de la Roma

5x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.85

nivel: Facultate

Tratatul CEE creeaza institutii si mecanisme decizionale care permit exprimarea atat a intereselor nationale, cat si a unei viziuni comunitare. Echilibrul institutional are la baza un "triunghi" format din Consiliu, Comisie si Parlamentul European, care colaboreaza intre ele. Consiliul elaboreaza normele, Comisia formuleaza propunerile, iar Parlamentul are un rol consultativ. In plus, exista un al[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tratatul de la Roma

Tratatul CEE creeaza institutii si mecanisme decizionale care permit exprimarea atat a intereselor nationale, cat si a unei viziuni comunitare. Echilibrul institutional are la baza un "triunghi" format din Consiliu, Comisie si Parlamentul European, care colaboreaza intre ele. Consiliul elaboreaza normele, Comisia formuleaza propunerile, iar Parlamentul are un rol consultativ. In plus, exista un alt organ care are un rol consultativ in cadrul procesului decizional, si anume Comitetul Economic si Social.

Comisia, un colegiu independent de guvernele statelor membre, numita de catre acestea printr-un acord comun, reprezinta interesele comune. Aceasta detine monopolul initiativei legislative si face propuneri de acte comunitare Consiliului de Ministri. Gardian al tratatelor, ea vegheaza la aplicarea acestora si a dreptului derivat. Comisia dispune, in acest sens, de numeroase mijloace pentru a controla statele membre si intreprinderile. In cadrul misiunii sale, Comisia dispune de putere executiva in vederea aplicarii politicilor comune.

Consiliul de Ministri este compus din reprezentanti ai guvernelor statelor membre si detine cea mai mare parte a competentelor decizionale. Acesta este asistat de Comitetul Reprezentantilor Permanenti (COREPER), care ii pregateste lucrarile si executa sarcinile care ii sunt atribuite. Adunarea Parlamentara nu dispune, initial, decat de putere de decizie, iar membrii sai nu sunt alesi inca prin vot universal direct. Tratatul prevede, de asemenea, instituirea unei Curti de Justitie.

Conform Acordului privind unele institutii comune, semnat si intrat in vigoare in acelasi timp cu Tratatele de la Roma, Adunarea Parlamentara si Curtea de Justitie sunt comune Tratatelor CEE si Euratom. Odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de Fuziune in 1967, Consiliul si Comisia devin institutii comune celor trei Comunitati (CECO, CEE si Euratom) si se instituie principiul unitatii bugetare. Tot prin Tratatul de la Roma s-a constituit Comitetul Economic si Social (CES), cu competenta de a da avize institutiilor comunitare de decizie asupra unor proiecte de interes comunitar.

Consultarea CES este obligatorie in urmatoarele domenii: politica agricola, politica sociala, politica de transporturi, politica mediului, fonduri structurale, securitatea muncii si piata interna, dar si in alte domenii. Prin Tratatul CEE a fost creat Fondul European de Dezvoltare (FED), in scopul finantarii de proiecte de dezvoltare economico-sociala a unor tari in curs de dezvoltare din zona Africa-Caraibe-Pacific, denumite si tari ACP, cu care statele membre ale CEE au mentinut relatiile comerciale din perioada coloniala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.