Tratatul de la Paris

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.21

nivel: Facultate

Procedurile de decizie din Consiliul Comunitatii depindeau de problemele analizate, uneori vot unanim sau majoritate calificata, alteori o simpla majoritate. Practica acestei institutii a demonstrat pe o parte, o rezerva generala a statelor de a nu pierde prea mult din puterea lor asupra industriei nationale, iar pe de alta parte - din motive politice - lasau Consiliului o considerabila independe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tratatul de la Paris

Procedurile de decizie din Consiliul Comunitatii depindeau de problemele analizate, uneori vot unanim sau majoritate calificata, alteori o simpla majoritate. Practica acestei institutii a demonstrat pe o parte, o rezerva generala a statelor de a nu pierde prea mult din puterea lor asupra industriei nationale, iar pe de alta parte - din motive politice - lasau Consiliului o considerabila independenta mai ales in momente dificile pentru industria de otel.

Rolul Adunarii Comune era acela de a asigura un '' input democratic'' in procesul decizional al Comunitatii, fapt totusi greu de observat in practica. Membrii erau numiti de parlamentele nationale, iar atributele acestei institutii erau in mod esential consultative. Curtea de Justitie a fost creata pentru a trata conflictele potentiale dintre state si institutii, dar si dintre institutiile comunitare.

Analizele economice intreprinse asupra inceputurilor Comunitatii Carbunelui si Otelului demonstreaza un grad inalt de succes prin abolirea cotelor si tarifelor vamale, progres in desfiintarea barierelor non-tarifare in domeniul comertului, sprijin in restructurarea industriilor, dobandirea unei culturi noi organizationale in randul oamenilor politici si functionarilor din tarile membre si cresterea rapida a volumului schimburilor comerciale dintre satele membre.

Au existat cateva teste care au pus la incercare capacitatea Inaltei Autoritati de a reglementa o serie de procese din domeniul carbunelui si otelului. Intre 1958-1959, Inalta Autoritate s-a confruntat cu o scadere a consumului de energie in ansamblul tarilor membre asociata cu o crestere a productiei de carbune si importuri de petrol la preturi scazute. Statele membre au respins propunerile Inaltei Autoritati de a cauta o solutie globala si s-au retras in actiuni protective, fapt ce a demonstrat slabiciunea acestei institutii in efortul de a impune o politica specifica in dpmeniul energiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.