Tratatul de la Maastricht 2

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Tratatul a instituit o Uniune Europeana formata din cele 12 state membre ale Comunitatilor Europene: Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda,Portugalia si Spania, la care au aderat apoi inca 15 state (in 1995: Austria, Finlanda si Suedia, in 2004:Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia si Ungari[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tratatul de la Maastricht 2

Tratatul a instituit o Uniune Europeana formata din cele 12 state membre ale Comunitatilor Europene: Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda,Portugalia si Spania, la care au aderat apoi inca 15 state (in 1995: Austria, Finlanda si Suedia, in 2004:Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia si Ungaria, in
2007: Bulgaria si Romania).

UNIUNEA EUROPEANA
Conform Tratatului de la Maastricht, Uniunea Europeana are la baza trei piloni:Pilonul I: Comunitatile Europene, ingloband cele trei comunitati existente: Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO), Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (CEEA sau Euratom) si
Comunitatea Economica Europeana (CEE), a carei denumire este schimbata in Comunitatea Europeana;Pilonul II: Politica externa si de securitate comuna;Pilonul III: Cooperarea in domeniul Justitiei si al afacerilor interne.

Nivelurile de cooperare sunt diferite. Daca in primul pilon, institutiile jucau un rol important in luarea
deciziilor, in foarte multe domenii fiind luate prin majoritate calificata, in cadrul pilonilor al doilea si al
treilea, cooperarea instaurata este de tip interguvernamental, rolul institutiilor UE ramanand limitat.

STRUCTURA TRATATULUI
Documentul include un preambul, urmat de sapte titluri:
- Titlul I include prevederi comune referitoare la Comunitati, politica externa si de securitate
comuna si cooperarea judiciara;
- Titlul II contine amendamente la Tratatul de instituire a Comunitatii Economice Europene
(Tratatul CEE);

- Titlul III - amendamente la Tratatul CECO;
- Titlul IV - amendamente la Tratatul CEEA;
- Titlul V introduce prevederi referitoare la politica externa si de securitate comuna (PESC);
- Titlul VI include prevederi despre cooperarea in domeniul justitiei si afacerilor interne (JAI);
- Titlul VII contine prevederi finale.

COMPETENTELE COMUNITATII SE EXTIND
Prin Tratatul de la Maastricht, Comunitatea Europeana poate adopta actiuni in sase noi domenii:
- educatie si pregatire profesionala;
- cultura;
- tineret;
- protectia consumatorilor;
- retele transeuropene;
- politica industriala.

De asemenea, sunt extinse competentele comunitare in domeniul social. Protocolul social, cu toate ca nu a fost semnat de catre Marea Britanie, este anexat la Tratat. Astfel, Statele Membre (cu exceptia Marii Britanii)au adoptat dispozitii comune privind promovarea ocuparii fortei de munca, imbunatatirea conditiilor demunca si viata, protectie sociala, dialog social, dezvoltarea resurselor umane, combaterea excluderii pe piatamuncii.

PREVEDERI INSTITUTIONALE
Tratatul de la Maastricht extinde rolul Parlamentului European. Este creata o noua procedura decizionala:procedura de codecizie, in cadrul careia legatura dintre Parlamentul European si Consiliul de Ministri este mai stransa, iar raporturile intre cele doua institutii mai echilibrate. De asemenea, Parlamentul European are un rol in procedura de confirmare a Comisiei Europene.

Este recunoscut rolul partidelor politice europene in crearea unei constiinte europene si in exprimarea vointei politice a europenilor.Durata mandatului Comisiei Europene a fost extinsa de la patru la cinci ani.In cadrul Consiliului de Ministri, este extinsa folosirea votului in majoritate calificata la majoritatea deciziilor adoptate prin procedura de codecizie si la toate deciziile adoptate prin procedura de cooperare.Recunoscand importanta dimensiunii regionale, Tratatul prevede infiintarea Comitetului Regiunilor, organism consultativ format din reprezentanti ai autoritatilor regionale.

PRINCIPIUL SUBSIDIARITATII
Prin Tratatul UE, principiul subsidiaritatii, aplicat anterior, conform Actului Unic European, politicii de mediu, devine regula generala. Conform acestui principiu, in domeniile care nu tin de competenta exclusiva a Comunitatii, aceasta nu va intreprinde actiuni decat daca aceste actiuni sunt mai eficiente in atingerea obiectivelor decat actiunile intreprinse la nivel local, regional sau national.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.