Tratatul de la Maastricht

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.82

nivel: Facultate

In ciuda obiectiilor premierului britanic Margaret Thatcher, Consiliul European din decembrie 1989. care a avut loc 1a Strasburg a pus bazele unei conferinte interguvernamentale asupra Uniunii Economice si Monetare (U.E.M.). In iunie 1990, la Dublin, Consiliul European a infiintat o conferinta interguvernamentala paralela asupra uniunii politice. Rezultatele celor doua C.I.G. care au inceput in de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tratatul de la Maastricht

In ciuda obiectiilor premierului britanic Margaret Thatcher, Consiliul European din decembrie 1989. care a avut loc 1a Strasburg a pus bazele unei conferinte interguvernamentale asupra Uniunii Economice si Monetare (U.E.M.). In iunie 1990, la Dublin, Consiliul European a infiintat o conferinta interguvernamentala paralela asupra uniunii politice. Rezultatele celor doua C.I.G. care au inceput in decembrie 1990 la Roma au format bazele negocierilor asupra uniunii politice si monetare din decembrie 1991, la Consiliul European de la Maastricht. La acest Consiliu a fost convenit tratatul asupra U.E., semnat in februarie 1992.

Tratatul Uniunii Europene (cunoscut si sub denumirea de Tratatul de la Maastricht) este de o importanta cruciala in procesul integrarii europene. Structura sa cuprinde 7 capitole, 17 protocoale si 33 de declaratii. Cele mai. importante protocoale fac referire la politica sociala, aspecte operationale asupra U.E.M. si asupra coeziunii economice si sociale. Declaratiile acopera o gama larga de subiecte, incepand cu rolul parlamentelor nationale in cadrul U.E. si terminand cu dreptul de acces la informatie.

Cele mai importante amendamente ale Tratatului de la Maastricht asupra Tratatului de la Roma privesc principiul subsidiaritatii si vintegrarea economica si monetara, o agenda concreta si detaliata referitoare la convergenta economiilor nationale si crearea unei monede unice. Alte amendamente importante includ acordarea dreptului de a respinge numiri de membri in Comisia Europeana Parlamentului European, introducerea notiunii de ,,cetatenie europeana", fondul de coeziune menit sa ajute statele mai sarace ale Uniunii, un Protocol Social (la care Marea Britanie. nu a aderat), Gonstruirea de. retele .t~anseuropene, oooperarea . in domeni~ul.

eercetarii tehnologice. Curtea Europeana de Justitie are puterea de a impune sanctiuni financiare statelor membre care nu respecta legislatia Uniunii. Aceasta legislatie se extinde in domeniile protectiei consumatorului, politicii industriale, energiei, turismului, trasnsportului si protectiei mediului inoonjurator.
Principiul subsidiaritatii care incearca o clarificare a granitelor intre responsabilitatile nationale si cele ale Uniunii, este definit. in modul urmator in cadrul tratatului:

"Comunitatea va actiona in limitele puterilor conferite prin acest tratat si conform obiectivelor sale. In domenii care nu tin de competenta sa exclusiva, Comunitatea va actiona in concordanta cu principiul subsidiaritatii, doar daca si atat timp cat obiectivele actiunii propuse nu pot fi atinse intr-un mod satisfacator de statele membre: si pot f mai bine, indeplinite de Comunitate." (Art. 3b).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.