Tratatul asupra Uniunii Europene

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.29

nivel: Liceu

Criticii abordarii '' multi-level governance '' atrag atentia asupra masurii reale a puterii si influentei pe care nivelul supranational si cel subnational il clameaza, altfel spus cat de puternic este nivelul subnational in raport cu statul si cat spatiu de actiune are nivelul supranational.

In dezbaterile care au avut loc dupa 1951, momentul semnarii Tratatului de la Paris asupr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tratatul asupra Uniunii Europene

Criticii abordarii '' multi-level governance '' atrag atentia asupra masurii reale a puterii si influentei pe care nivelul supranational si cel subnational il clameaza, altfel spus cat de puternic este nivelul subnational in raport cu statul si cat spatiu de actiune are nivelul supranational.

In dezbaterile care au avut loc dupa 1951, momentul semnarii Tratatului de la Paris asupra Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, s-a cautat sa se clarifice natura Comunitatii si a formelor viitoare de cooperare din perspectiva suveranitatii, interguvernamentalismului si supranationalismului.Cea mai larga acceptiune asupra suveranitatii se raporteaza la capacitatea legala a decidentilor nationali de a actiona fara a tine cont de constrangeri externe.

Interguvernamentalismul se refera la unele aranjamente prin care statele natiuni coopereaza intre ele in probleme de interes comun in conditii si situatii pe care le pot controla. Existenta controlului care permite tuturor statelor sa decida natura si amploarea acestei cooperari ofera unele asigurari ca suveranitatea nationala nu este in mod direct atinsa. Supranationalismul caracterizeaza acele forme de cooperare dintre state care nu permit statelor sa retina intregul control asupra consecintelor decizionale.

Aceasta inseamna ca statele pot face o serie de actiuni impotriva intereselor, preferintelor sau dorintei lor pentru ca nu au puterea de a opri deciziile. In acest mod, supranationalismul impinge relatiile interstatale de la cooperare spre integrare, cu o anumita pierdere a suveranitatii nationale. Dupa 1960, practica decizionala la nivelul Comunitatilor europene demonstreaza faptul ca doar cinci din cele sase state membre ( exceptia fiind Franta) erau pregatite sa accepte o anumita evolutie spre supranationalism.

Criza ''scaunului gol'' - opozitia Frantei fata de schimbarea procedurii decizionale in cadrul Consiliului - a fost rezolvata prin Compromisul de la Luxemburg in 1966. Desi acest aranjament nu a avut o recunoastere juridica, el a extins veto-ul national dincolo de ceea ce se stipula in Tratatul de la Roma referitor la luarea deciziilor prin majoritate calificata in Consiliul Ministrilor semnificand o victorie a interguvernamentalismului in raport cu supranationalismul.

Potrivit Compromisului de la Luxembourg orice decizie care aduce atingere unui ''interes foarte important al unui stat membru'' trebuie evitata pana cand se va ajunge la un consens asupra problemei aflate in litigiu, formula care a functionat inca 17 ani. Prima largire a Comunitatii Economice Europene semnifica si o victorie a interguvernamentalismului, intrucat atat in Danemarca dar mai ales in

Marea Britanie s-a manifestat o opozitie interna notabila fata de tendintele supranationaliste ale Comunitatii. Cu toate acestea, logica majora a tratatelor europene, interdependenta tot mai crescanda dintre statele membre au constituit factori importanti in afirmarea trasaturilor supranationale ale procesului de integrare
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.