Tratatele si institutiile Uniunii Europene

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.70

nivel: Liceu

Tratatul privind Uniunea Europeana cuprinde si modifica celelalte tratate, separand constructia Europeana in trei piloni distingand bazele procesul de luare a deciziilor.Primul pilon este Comunitatea Europeana, unde metodele comunitare prevaleaza, cel de-al doilea pilon este reprezentat de justitie si afaceri interne, iar cel de-al treilea pilon este cel al politici privind securitatea externa und[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tratatele si institutiile Uniunii Europene

Tratatul privind Uniunea Europeana cuprinde si modifica celelalte tratate, separand constructia Europeana in trei piloni distingand bazele procesul de luare a deciziilor.Primul pilon este Comunitatea Europeana, unde metodele comunitare prevaleaza, cel de-al doilea pilon este reprezentat de justitie si afaceri interne, iar cel de-al treilea pilon este cel al politici privind securitatea externa unde procesul de luare a deciziilor implica o cooperare interguvernamentala.

In interiorul acestui edificiu numit Comunitatea Europeana, tratatul a adus profunde modificari avand in vedere ca a intarit cateva din politicile comunitare existente si a instituit cateva noi cum sunt cele din domeniul educatiei si ineretului, culturii, sanatatea publica si protectia consumatorilor. Inca inainte de definitivarea pietei unice statele membre au simtit nevoia sa realizeze o moneda unica si sa o imbogateasca cu noi politici comune ceea ce confirma natura multinationala a procesului integrationist.

Uniunea Europeana s-a largit la 15 membrii la 1 ianuarie 1995 prin tratatul de accedere a Austriei, Suediei si Finlandei semnat la 24 iunie 1994 la Consiliul European ce a avut loc in insula Corfu.Tratatul de acedere a Norvegiei a fost semnat la aceeasi data dar din nou poporul norvegian voteaza impotriva accederii acestei tari in Uniune.
Tratatul de la Amsterdam:La 17 iunie 1997, la Amsterdam sefii de stat si de guvern din cele cinsprezece tari membre au revizuit Tratatul privind crearea Uniunii Europene.

Tratatul de la Amsterdam care este in vigoare si in prezent stabileste o Europa mult mai democratica bazata pe respectul drepturilor omului si pe principiile democratice in tarile membre. De asemenea s-a realizat un real progres referitor la libera circulatie a cetatenilor.
Pregatind largirea Uniunii Tratatul de la Amsterdam a adancit procesul integrationist prin plasarea Justitiei si a Afacerilor interne sub orbita comunitatii, prin intarirea politicii privind securitatea si politica externa si initierea unei noi politici privind forta de munca si protectia sociala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.