Tratate si institutii in Uniunea Europeana

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.39

nivel: Facultate

A fost semnat la Roma la 25 martie 1957 si a intrat in vigoare la 1 august 1958. Punctele forte ale tratatului vizau crearea unei piete unice pentru materialele si echipamentele nucleare, stabilirea legislatiei nucleare comune, introducerea unui sistem comunitar pentru vanzarea materialelor fisionabile, introducerea unui sistem de supraveghere a folosirii energiei nucleare in scopuri pasnice si s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tratate si institutii in Uniunea Europeana

A fost semnat la Roma la 25 martie 1957 si a intrat in vigoare la 1 august 1958. Punctele forte ale tratatului vizau crearea unei piete unice pentru materialele si echipamentele nucleare, stabilirea legislatiei nucleare comune, introducerea unui sistem comunitar pentru vanzarea materialelor fisionabile, introducerea unui sistem de supraveghere a folosirii energiei nucleare in scopuri pasnice si standarde comune pentru siguranta nucleara si pentru sanatatea si siguranta populatiei si a muncitorilor impotriva radiatilor ionizante.

Elementele cheie din acest tratat au fost totusi coordonarea programelor de cercetare din statele membre si un program comun de cercetare implementat in cadrul Centrului de Cercetare al carui scop a fost dezvoltarea tehnologiei si stimularea productiei nucleare in Europa. Desi a fost atent supravegheat in timpul stabilirii sale EURATOM-ul a experimentat multe ridicari si caderi atat ca urmare a deziluziilor privind aspectul economic al energiei nucleare cat si al ambitiilor unor state membre de a-si dezvolta propria lor industrie nucleara si nu neaparat pentru scopuri pasnice.

Tratatul privind crearea Comunitatii Economice Europene Semnat in acelasi timp cu Tratatul privind crearea Comunitatii Europene a Eergiei Atomice la Roma, la 25 Martie 1957, a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958. Desi uneori se face referire la tratatele de la Roma ca fiind EURATOM si CEE, "Tratatul de la Roma" este evident Tratatul privind Crearea Comunitatii Euopene. Tratatul privind crearea Comunitatii Economice Europene isi propunea stabilirea unei Piete Comune intre cele sase state contractante (Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda si Luxemburg) spre a promova o dezvoltare armonioasa a activitatilor economice pe ansamblul Comunitatii, o expansiune continua si echilibrata, o stabilitate sporita, o ridicare accelerata a nivelului de viata si relatii mai stranse intre statele pe care aceasta le reuneste.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.