Tratarea diferentei de prima de consolidare

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.47

nivel: Facultate

Notiunea si continutul diferentei de prima consolidare
Aceasta diferenta, care poate aparea, poarta denumirea de "Diferenta de prima consolidare" sau "Supravaloare". Ea poate fi explicata prin diferenta care exista la data intrarii in grup (sau in perimetrul de consolidare) a unei filiale sau participatii, intre costul de achizitie al acestei filiale pentru societate-mama si cota-parte core[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tratarea diferentei de prima de consolidare

Notiunea si continutul diferentei de prima consolidare
Aceasta diferenta, care poate aparea, poarta denumirea de "Diferenta de prima consolidare" sau "Supravaloare". Ea poate fi explicata prin diferenta care exista la data intrarii in grup (sau in perimetrul de consolidare) a unei filiale sau participatii, intre costul de achizitie al acestei filiale pentru societate-mama si cota-parte corespunzatoare societatii-mame in capitalurile-proprii ale acestei filiale (procentul de interes al societatii consolidante in societatea consolidata).

Aceasta diferenta reprezinta partea societatii-mame in rezervele acumulate de filiala pana la intrarea sa in perimetrul de consolidare si parte din rezultatul exercitiului pana in momentul achizitiei.
In cazurile in care societatea-mama isi creeaza ea o filiala, atunci costul de achizitie a titlurilor este egal cu procentul detinerii de capital in filiala.

Cand societatea-mama achizitioneaza o filiala deja creata, costul de achizitie a titlurilor poate fi diferit de procentul detinerii de capital in filialaExemplu:In cursul exercitiului 1, societatea-mama achizitioneaza 60% din capitalul societatii Filiale pentru pretul de 400.000.Bilantul societatii filiale la aceasta data prezenta un total al capitalurilor proprii de 600.000. Partea societatii-mame este de 60%, deci (60% x 600.000 = 360.000).

Filiala nu a distribuit dividende in cursul exercitiului 1, iar capitalurile sale la sfarsitul exercitiului 1 vor fi de 660.000, la cele 600.000 mai adaugandu-se rezultatul exercitiului curent de 60.000.
La intocmirea bilantului consolidat la sfarsitul exercitiului 1, substituirea precedenta, cum am aratat mai sus, ar face sa se creada ca valoarea participatiei s-a diminuat cu 4.000.

Analiza acestei diferente este relativ simpla atunci cand societatea-mama procedeaza inca de la nasterea grupului la o prima consolidare a fiecarei noi societati de grup odata cu intrarea sa in perimetrul acestuia. Nu se intampla insa la fel pentru cazul in care grupul exista de mai multi ani si abia la un moment dat procedeaza la prima sa consolidare.Aceasta diferenta cuprinde, pe de o parte, reestimarea a diferite elemente ale bilantului societatii, si pe de alta parte, un sold neafectabil in bilant (pozitiv sau negativ).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.