Tratamentul trombolitic

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.84

nivel: Facultate

Daca circulatia ar fi oprita brusc teritoriul tisular sufera modificari → moarte tisulara ireversibila (intr-o ora de ocluzie completa exista suficient miocard pierdut ireversibil si irecuberabil).In practica obstructia nu este brutala pentru ca exista circulatie colaterala → la nivelul miocardului vor exista zone de miocard cu leziuni ireversibile si zone de miocard la risc.Zonele de n[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tratamentul trombolitic

Daca circulatia ar fi oprita brusc teritoriul tisular sufera modificari → moarte tisulara ireversibila (intr-o ora de ocluzie completa exista suficient miocard pierdut ireversibil si irecuberabil).In practica obstructia nu este brutala pentru ca exista circulatie colaterala → la nivelul miocardului vor exista zone de miocard cu leziuni ireversibile si zone de miocard la risc.Zonele de necroza vor determina IVS, iar remodelarea zonei prin cicatrizare poate fi anormala cu aparitia de modificari geometrice ale VS cu aparitia de IC stanga.Zonele la risc (zone de ischemie severa) pot determina aritmii severe cu risc letal.

Obiectivel tratamentului sunt de a reduce atat zona de necroza cat si zona de ischemie severa prin metode de reperfuzie:
Trombul care se formeaza pe o placa de aterom in IMA este anormal → nu intervin mecanisme fibrinolitice care sa lizeze fibrina si sa indeparteze trombul) Plasmina care exista in circulatie lizeaza fibrina; atunci cand exista libera in cantitate mare este inactivata de antiplasmina altfel ar aparea hipocoagulare.
Substante fibrinolitice:

1. din saliva pestilor din America de Sud → lizeaza direct trombul de fibrina, nu se foloseste insa in practica pt ca lizeaza si fibrinogenul cu aparitia unei singerari masive.
2. Enzime proteolitice produse de bacterii (Streptococul hemolitic de grup C produce streptokinaza).Streptokinaza se cupleaza cu plasminogenul si formeaza un complex activator care va liza fibrina, fibrinogenul liber din plasma, factorii 5,8 inducand o stare de hipocoagulare.Streptokinaza are actiune fibrinolitca si hipocoagulanta.

3. Substante care au aceeasi structura cu activatorii tisulari de plasminogen obtinute prin inginerie genetica. Au actiune locala la nivelul trombului.Substantele vor intra in circulatie se vor cupla cu plasminogenul la nivelul trombului si vor forma plasmina → liza fibrinei.Au actiune fibrinoselectiva nu induc o stare de hipocoagulabilitate.Se poate activa portiunea activa a complexului activator cu o grupare (anizo / acetil) obtinandu-se un complex streptokinaza-plasminogen anizoiat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.