Tratamentul dependentei de opioide

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.40

nivel: Facultate

Referat despre Tratamentul dependentei de opioide
Dependenta (sinonim = farmacodependenta, toxicomanie) reprezinta starea fizica sau psihica ce rezulta din interactiunea unui organism cu o substanta medicamentoasa (medicament), caracterizata prin modificari de comportament si reactii fizice, insotite intotdeauna de nevoia de a lua substanta in mod continuu sau periodic, pentru a-i resimt[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tratamentul dependentei de opioide

Referat despre Tratamentul dependentei de opioide
Dependenta (sinonim = farmacodependenta, toxicomanie) reprezinta starea fizica sau psihica ce rezulta din interactiunea unui organism cu o substanta medicamentoasa (medicament), caracterizata prin modificari de comportament si reactii fizice, insotite intotdeauna de nevoia de a lua substanta in mod continuu sau periodic, pentru a-i resimti efectele psihice si pentru a evita suferinta fizica. Tipuri de dependenta:

Dependenta psihica de drog este o stare psihocomportamentala ce are numeroase caracteristici comune cu dependenta fizica (in special sevrajul) si care este cauzata de consumul de drog in concentratie ridicata pentru mult timp. Consumul drogului induce pacientului un comportament autodistructiv si compulsiv, centrat pe nevoia de obtinere a substantei.

Dependenta fizica de drog se refera la modificarea unor functii normale ale organismului, acest lucru impunand administrarea continua cu scopul de a evita instalarea sevrajului. Intensitatea si caracteristicile acestor simptome sunt legate in mod direct de drogul utilizat, de doza totala, intervalul intre doze dar si de personalitatea consumatorului.

Abuzul de narcotice se datoreaza in principal senzatiei de euforie si sedarii importante pe care aceste substante o exercita asupra sistemului nervos central. Consumatorii de heroina intravenoasa descriu adesea efectul acestor droguri ca senzatii orgasmice maxime urmate de relaxare profunda, sedare si somn adanc. Alte efecte pentu care se instaleaza dependenta psihica sunt inlaturarea anxietatii, cresterea imaginatiei, crestera capacitatii de acceptare, scaderea perceptiei stimulilor negativi. Consumul repetat de opioide produce dezechilibrul anumitor functii biologice, aparitia sindromului de abstinenta (sevraj) la incetarea consumului si care poate fi fi stopat numai prin administrarea unei doze de opioide.

Opioidele determina efectele prin intermediul receptorilor din organism.

Exista mai multe tipuri de receptori opiozi, care au distributie larga in sistemul nervos central, ganglioni periferici, maduva spinarii, intestin. Stimularea lor produce efectele cunoscute:
- Receptorii miu si sigma determina euforie si extaz, analgezie, deprimare respiratorie, deprimarea activitatii tubului digestiv si constipatie
- Receptorii kappa determina disforie, halucinatii si deprimare respiratorie mai slaba.

In general consumatorii de opiacee ca de altfel toti consumatorii de droguri, pot trece prin urmatoarele faze, stari, care-i pot pune viata in pericol, ca de altfel si consumul permanent.

SEVRAJUL reprezinta raspunsul organismului la absenta brusca a drogului cu care este obisnuit. In sevraj, natura simptomelor si intensitatea acestora difera in functie de drogul administrat. Cel mai sever sevraj apare la heroina si se manifesta prin: tremur puternic, dureri articulare si musculare, dureri abdominale insotite de simptome specifice starii de gripa (greata, varsaturi, febra, frisoane, transpiratie), neliniste, insomnie.

DEZINTOXICAREA este procesul prin care un consumator de droguri este tratat pentru a scapa de dependenta fizica pentru un anume drog.

RECADEREA reprezinta reinceperea consumului dupa o perioada de abstinenta.

SUPRADOZA CU OPIACEE, cea mai grava afectiune cauzata de supradoza cu opiacee este insuficienta respiratorie, care poate sa duca imediat la moarte prin sufocare. Insuficienta cardiaca severa - cauzata tot de supradoza - poate duce la alterari semnificative ale proceselor de schimb de lichide intre sistemul circulator si tesuturi. In acest caz, se poate instala edemul (adica acumularea in exces a lichidului in golurile dintre celule) mai ales in zona plamanilor si a creierului. Moartea in urma supradozei este de cele mai multe ori cauzata de edemul cerebral acut. Multe decese in randul consumatorilor sunt provocate de intoxicatii cauzate de impuritatile (alte substante) continute in heroina vanduta pe strada.

Semne si simptome ale sevrajului
Sindroamele de abstinenta se caracterizeaza prin efecte inverse fata de cele intentionate terapeutic. Severitatea si intensitatea acestora este mai periculoasa pe masura ce doza la care a ajuns persoana respectiva este mai mare. De asemenea, cu cat durata dependentei fizice este mai mare, cu atat severitatea sindromului va fi mai mare.

Sevrajul se instaleaza la intervale de timp ce difera in functie de tipul substantei abuzate, astfel:
- sevrajul la heroina apare la 12-14 ore de la ultima doza
- sevrajul la metadona apare la 24-36 de ore de la ultima doza
- intensitatea simptomelor devine maxima in: 36-72 de ore la heroina (si dureaza 7-14 zile), 3-5 zile la metadona si dureaza 3-4 saptamani.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.