Tratamentul chirurgical non-rezectional in colangiocarcinomul proximal

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.81

nivel: Facultate

Material si metoda. Pe o perioada de 25 ani (1983-2007) au fost internati si operati 14pacienti cu tumori Klatskin. Toti pacientii prezentau icter obstructiv (val. minima BilDir=12,6 val. maxima Bildir=24,3). Conform clasificarii Bismuth pacientii au fost incadrati: tipI-1, tip II-3, tip IIIa-2, tip IIIb-5, tip IV-3. Stadial TNM, 2 pacientii se aflau in stadiul III, 6 in stadiul IVa, 5 in stadiul [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tratamentul chirurgical non-rezectional in colangiocarcinomul proximal

Material si metoda. Pe o perioada de 25 ani (1983-2007) au fost internati si operati 14pacienti cu tumori Klatskin. Toti pacientii prezentau icter obstructiv (val. minima BilDir=12,6 val. maxima Bildir=24,3). Conform clasificarii Bismuth pacientii au fost incadrati: tipI-1, tip II-3, tip IIIa-2, tip IIIb-5, tip IV-3. Stadial TNM, 2 pacientii se aflau in stadiul III, 6 in stadiul IVa, 5 in stadiul IVb iar un altul neprecizabil.

Gestul operator, consecinta a stadiului tumoral avansat, a avut ca scop principal reducerea icterului: 6cazuri laparotomie exploratorie; 6cazuri foraj transtumoral (4pacienti cu stentare cu tub pierdut, 1Kehr, 1tip axial Burlui-Ratiu); 2pacienti derivatie bilio-enterala. Nu am avut mortalitate postoperatorie precoce. Incepand din 1997 pacientii au avut asociat si un protocol oncologic adjuvant.

Rezultate. Pacientii cu forajul transtumoral au revenit constant in clinica cu disparitia icterului, ameliorarea probelor hepatice, consecinta a unui drenaj biliar satisfacator. Supravietuirea medie a acestora a fost rezonabila -21luni (extreme 14-48). Pentru ceilalti pacienti rata de supravietuire nu a depasit 7 luni.
Concluzii. In conditiile unui neoplazii avansate, forajul transtumoral asociat cu stentarea cu tub pierdut reprezinta o metoda eficace, cu rezultate rezonabile atat in ceea ce priveste indicii morbiditatii si mortalitatii postop cat si a ratei de supravietuire la distanta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.