Tratamente pentru ghidaje

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.98

nivel: Facultate

Materialele folosite in constructia ghidajelor aplicate sunt: fontele, otelurile de calitate si aliate si materialele plastice.
Dintre fonte, la executarea ghidajelor se utilizeaza fontele cenusii, fontele modificate si fontele aliate.
Fontele cenusii cele mai folosite sunt cele de calitate superioara, cu structura perlitica. Astfel, fonta Fc35 se poate folosi pentru ghidaje supuse l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tratamente pentru ghidaje

Materialele folosite in constructia ghidajelor aplicate sunt: fontele, otelurile de calitate si aliate si materialele plastice.
Dintre fonte, la executarea ghidajelor se utilizeaza fontele cenusii, fontele modificate si fontele aliate.
Fontele cenusii cele mai folosite sunt cele de calitate superioara, cu structura perlitica. Astfel, fonta Fc35 se poate folosi pentru ghidaje supuse la o presiune de contact pana la 20 daN/cm2, iar fonta Fc 25, la o presiune pana la 5 daN/cm2.

Fontele modificate au rezistenta la uzura de circa 3 ori mai mare comparativ cu fontele cenusii, iar proprietatile generale se apropie de cele ale otelurilor.
Fontele aliate au rezistenta si mai mare la uzura, insa sunt mult mai scumpe. Se utilizeaza fonte aliate cu Ni, Cr, Mg, Ti, etc.
Dintre oteluri sunt recomandate cele de cementare OLC 15 si OLC 20, calite si racite in ulei.

Otelurile de cementare se utilizeaza pentru ghidaje cu lungime ce nu depaseste 500...700 mm (daca ghidajele sunt mai lungi se utilizeaza mai multe bucati); aceasta deoarece aceste materiale au tendinte puternice de deformare in timpul tratamentului termic. Dupa calire si racire in apa se supun unei reveniri, in urma careia duritatea lor ajunge la 52...60 HRC. Folosirea otelurilor aliate este justificata numai datorita faptului ca ele au o tendinta de deformare mai mica in timpul tratamentului termic. Din acest motiv, otelurile aliate cu crom (de exemplu 41C10) se folosesc pentru executarea ghidajelor lungi dintr-o singura bucata.

Dupa calire cu racire in ulei se executa si la acestea o revenire, in urma careia duritatea va fi tot de 52...60 HRC.
Ghidajele aplicate din materiale plastice (de exemplu textolit, PTFE, rasini epoxidice etc.) se utilizeaza in special la masini-unelte grele, cum sunt strungurile carusel, masinile de frezat longitudinal, masinile de rabotat, masinile de brosat etc., precum si la masinile unelte-mijlocii cu viteze mari de alunecare, la care principala forma de uzura a ghidajelor o constituie griparea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.