Trasee turistice Cheile Turzii

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Aval de pod, la citiva metri, in versantul sting se deschide, la nivelul apei, concavitatea unei grote, usor de remarcat. Indata dupa podet, inaltind privirea, reusim sa vedem, pe coasta dreapta, ceva din maretia Peretelui Vulturilor, la piciorul caruia, nezarita din poteca, se adinceste in munte "Pestera Ungureasca". Mai departe poteca se afunda intr-o padurice crescuta in lunca riului si intinzi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Trasee turistice Cheile Turzii

Aval de pod, la citiva metri, in versantul sting se deschide, la nivelul apei, concavitatea unei grote, usor de remarcat. Indata dupa podet, inaltind privirea, reusim sa vedem, pe coasta dreapta, ceva din maretia Peretelui Vulturilor, la piciorul caruia, nezarita din poteca, se adinceste in munte "Pestera Ungureasca". Mai departe poteca se afunda intr-o padurice crescuta in lunca riului si intinzin-du-se pina la bara Peretilor Pripoanelor. Ne strecuram urmarind drumeagul, sprijinit spre apa de un zid, pe linga peretii verticali, in penumbra frunzisului copacilor.

e) La circa 170m de locul unde se gaseste o placa comemorativa, din poteca se observa linia pitoanelor din traseul nr. 43 -- "Turnul Galben".Parcurgem aproape 170 metri si poposim pe un colt de stinca ce sugruma valea, ivindu-se acum ocazia sa cercetam in voie larga priveliste asupra Peretelui Vulturilor. Aproape de apa, se mai vede inca urma drumului abandonat de pe malul drept, sapat in stinca de sub Politele lui Bielz.

De la inaltimea potecii, pe niste trepte scobite in piatra, coborim chiar pe plaja nisipoasa a riului. In aceasta portiune de la nivelul apei gasim amestecate cu pietris, nisip si crengi cablurile si traversele unuia dintre fostele poduri suspendate, ramasite ce amintesc de puterea destructiva a Hasdatelor. Lunca nisipoasa se termina in dreptul unui pragulet de stinca, calea noastra luind-o in dreapta, iar valea Hasdatelor arcuindu-se spre stinga, intr-o curba larga.

Condusi de poteca ce ia treptat inaltime, ne oprim la un moment dat intr-un cot al ei, descoperind inaintea noastra o perspectiva generoasa a ambilor versanti. Privirea ne este retinuta la inceput de masivitatea Peretelui Urias din versantul sting, ca apoi, aruncind ochii vizavi, sa vedem creasta ascutita a Coltului Crapat si, dincolo de ea, meterezul Coltului Sansil. Deasupra noastra, Peretii Pripoanelor ascund in adincimea lor creste si colturi stincoase, jgheaburi si scocuri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.