Trasee de catarare

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.92

nivel: Liceu

A DOUA LUNGIME DE COARDA. Urcam placa de deasupra regruparii folosind tehnica de catarare artificiala, apoi traversam spre dreapta, in marele horn ce se observa si din poteca Cheilor Turzii. Mentionam ca primele doua surplombe figurate pe schita sint ingustari ale hornului. Prima o trecem chiar in momentul ajungerii pe linia lui, apoi acesta se largeste foarte mult, permitindu-ne o inaintare usoar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Trasee de catarare

A DOUA LUNGIME DE COARDA. Urcam placa de deasupra regruparii folosind tehnica de catarare artificiala, apoi traversam spre dreapta, in marele horn ce se observa si din poteca Cheilor Turzii. Mentionam ca primele doua surplombe figurate pe schita sint ingustari ale hornului. Prima o trecem chiar in momentul ajungerii pe linia lui, apoi acesta se largeste foarte mult, permitindu-ne o inaintare usoara. Pe masura ce urcam, peretii se apropie din ce in ce mai mult.

La inceput folosim ramonajul. Curind, locul devine atit de ingust incit sintem nevoiti sa iesim pe fetele exterioare foarte expuse si cu putine prize. Odata trecut acest pasaj deosebit de dur, hornul se largeste din nou si, in curind, pare ca se incheie oferindu-ne posibilitatea unei regrupari intermediare. Privind in sus, observam ca el continua larg si barat de doua surplombe. Gradul de dificultate al pasajelor scade insa simtitor si, o data cu intinderea totala a corzilor, ajungem la incheierea traseului.

Reintoarcerea la baza o facem urcind mai intii pantele inierbate de deasupra, apoi urmind spre dreapta marcajul punct rosu, care ne conduce in aproximativ 15 minute la cabana Cheile Turzii.
Cele doua poienite numite Alghine sint despartite de o aschie de stinca ingusta, dreapta si verticala. In stinga acesteia, deasupra Alghinei 2, observam o alta creasta arcuita la partea superioara, pe care alpinistii au denumit-o Creasta Sura. Pentru a ajunge la baza traseelor avem de ales intre mai multe variante.

1) Imediat dupa ce am traversat al doilea pod (punctul "d" indicat la plimbarea prin Chei), parcurgem o scurta portiune pe malul riului in sensul lui de curgere, pina la peretii care scapa de sub Alghina 1. Aici incepem urcusul pe o placa de stinca ferindu-ne de vegetatia abundenta din dreapta noastra, care la fiecare atingere se agata de haine. Urmeaza o traversare spre stinga, peste un perete cu bolovani si iarba care ne conduce in punctul unde un vilcel se termina deasupra unui perete vertical. Urcam vilcelul apoi traversam, tot spre stinga, intr-un alt vilcel. In stinga noastra, foarte aproape, se afla partea finala a Turnului Galben. Noi insa ajungem la baza stincii urcind in diagonala spre dreapta.

O atentie deosebita va trebui acordata acestui drum in cazul in care dorim sa-l coborim, deoarece vilcelele descrise anterior sfirsesc, de regula, deasupra unor pereti verticali iar traversarile se gasesc destul de greu, poteca fiind aproape inexistenta.
2) Alta varianta de a ajunge in acest loc presupune parcurgerea unor trasee. Astfel, daca escaladam una dintre turele din Peretii Pripoanelor, sau traseul Erasmus Nyarady, ajungem intr-un vilcel pe care il putem cobori, fara probleme, la baza traseului nostru. Tot aici ajungem daca escaladam traseul Turnul Galben.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.