Trasaturile prozei romantice referire la o opera studiata - subiecte bacalaureat

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.50

nivel: Liceu

George Calinescu aprecia, ca „Lapusneanul apare ca orice om viu si intreg si impresia ultima a cititorului e mai putin a unui portret romantic cat a unei puternice creatii pe deasupra oricarui stil de scoala”, precum si faptul ca „echilibrul intre conventia romantica si realitatea individului e minunea creatiei lui Negruzii.”

Este tipul domnitorului tiran si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Trasaturile prozei romantice referire la o opera studiata - subiecte bacalaureat

George Calinescu aprecia, ca „Lapusneanul apare ca orice om viu si intreg si impresia ultima a cititorului e mai putin a unui portret romantic cat a unei puternice creatii pe deasupra oricarui stil de scoala”, precum si faptul ca „echilibrul intre conventia romantica si realitatea individului e minunea creatiei lui Negruzii.”

Este tipul domnitorului tiran si crud, cu o vointa puternica (“Sa ma intorc? Mai degraba-si va intoarce Dunarea cursul indarat”) si cu spirit vindicativ (razbunator). Il caracterizeaza cruzimea nemasurata, trasatura tipic romantica, provenita dintr-o ura fara margini, dusa la paroxism, fata de boierimea tradatoare, ceea ce include personajul in anormalitate, specifica romantismului. Destinul personajului principal este cel al unui om obisnuit pus in imprejurari neobisnuite.

Alcatuit din urcusuri si coborasuri (de la functia de stolnic la coroana voievodala sau dupa ce este tradat de boieri si pierde scaunul domniei, merge la Constantinopol, de unde se intoarce cu osti, il detroneaza pe Tomsa, ajunge domnitor pentru a doua oara si loveste fara mila in boieri, rapus de boala, moare otravit de propria-i sotie), acest destin este marcat de forta distructiva a celui care-l poarta.
La modul romantic, Lapusneanul este un demon alcatuit din constraste puternice (luciditate politica, hotarare, tenacitate, inteligenta, viclenie, nesabuinta, disimulare si, mai ales, cruzime).

Demonul are nevoie de o putere in scena grandioasa pentru a-si realiza razbunarea ca forma a erorii sale axistentiale, iar chipul i se profileaza pe un fundal de foc sange si suferinte. Specifica personajelor romantice le este si complexitatea caracterului. Portretul lui Alexandru Lapusneanul este alcatuit din lumini si umbre. In deschierea nuvelei, aflam chiar din spusele domnitorului ca in prima sa domnie nu a existat varsare de sange, a facut dreptate tuturor, dovada ca Lapusneanu este capabil de o conducere in care crima nu este ridicata la rang de lege.

Faptele voievodului, ajuns din nou pe tronul Moldovei, campania de exterminare a boierilor tradatori, iertarea pe care o cere, cu pocainta, boierilor, leacul de frica oferit gingasei si miloasei doamne, aruncarea lui Motoc in mainile multimii furioase pun in lumina un domn absolut, un tiran al epocii medievale, care actioneaza pentru intarirea autoritatii domnesti si slabirea boierilor. Negruzzi a inteles astfel „spiritul cronicii romane si a pus bazele unui romantism pozitiv, scutit de naive idealitati”. (G. Calinescu) Antiteza angelic-demonic se realizeaza la nivelul personajelor Roxandra-Lapusneanul si are rol bine determinat: „numai raportata la umanitatea ei, putem intelege marginile criminalitatii lui Lapusneanul”(D. Popovici)

Temele abordate specific romantice sunt:
- Istoria
- Patriotismul
- Luptele sociale
- Dorinta de marire
- Razbunarea
- Soarta schimbatoare

Motive romantice:
- Calugarirea
- Rasturnari de domn, ungeri de domn
- Ucideri, schingiuiri

Procedee romantice:
- Tirade, discursuri (hotararea de nestramutat pe care o expune soliei
boieresti, discursul din biserica)
- Antiteze (intre personaje)
- Replici memorabile (vezi motourile:
I “Daca voi nu ma vreti, eu va vreu…”
II “Ai sa dai sama, doamna!…”
III “Capul lui Motoc vrem…”
IV “De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu..”)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.