Trasaturile prozei realiste referire la o opera studiata - subiecte bacalaureat

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.50

nivel: Liceu

Aglae: acreala, lăcomia de bani, de avere, spiritul cârcotaș, răutatea sunt trăsăturile care alcătuiesc tipul „babei absolute”.

- Titi Tulea, calificat de Otilia drept „prost”, repetent de câteva ori și corigent, „vlăjgan molatic” de 22 de ani, nu citește pentru că lectura îi dă „dureri de cap”; este tipul debil mintal, imfantil și apa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Trasaturile prozei realiste referire la o opera studiata - subiecte bacalaureat

Aglae: acreala, lăcomia de bani, de avere, spiritul cârcotaș, răutatea sunt trăsăturile care alcătuiesc tipul „babei absolute”.

- Titi Tulea, calificat de Otilia drept „prost”, repetent de câteva ori și corigent, „vlăjgan molatic” de 22 de ani, nu citește pentru că lectura îi dă „dureri de cap”; este tipul debil mintal, imfantil și apatic.

- Felix Sima este definit chiar de Călinescu „martor și actor”. Ca participant direct la acțiune, Felix este un personaj în roman, acțiunile, faptele, situațiile în care este pus argumentează statutul de „actor”. Tot Felix este cel care introduce cititorul într-o lume necunoscută – strada Antim, casa lui Giurgiuveanu, majoritatea personajelor adunate la jocul de cărți etc. – de care acesta ia act prin imaginile reflectate în conștiința acestui personaj martor.

- Otilia Mărculescu întruchipează eternul feminin plin de mister, tainic și cuceritor, care fascinează prin amestecul de sensibilitate candidă și profundă maturitate.

Tehnica detaliului
Aspectul caselor cu o “varietate neprevazuta a arhitecturii”, din care naratorul surprinde “marimea neobisnuita a ferestrelor, in raport cu forma scunda a cladirilor, ciubucaria, ridicula prin grandoare, amestecul de frontoane grecesti si chiar ogive”,”umezeala care dezghioca varul”,”uscaciunea, care umfla lemnaria” – toate facand din strada bucuresteana “o caricatura in moloz a unei strazi italice”.

Exteriorul casei lui Giurgiuveanu e prezent în detalii semnificative, sugerând calitatea și gustul esteti: imitații ieftine, intenția impresionării prin grandoare, vechimea și starea dezolantă a clădirii: geamurile pătrate erau acoperite cu hârtie translucidă pentru „a imita” vitraliile de catedrală; ferestrele erau de o înălțime „absurdă”, acoperișul „cădea cu o streașină lată, totul era în cel mai <>; zidăria era crăpată și scorojită, din crăpăturile casei ieșeau îndrăjneț buruienile”(aspect dezolant).

Atenția e apoi centrată pe un detaliu al casei, ușa, descrisă în amănunte: de lemn umflat și descleiat, imensă, „de forma unei ferestre gotice”. Aspectul neîngrijit, degradarea clădirii trimit la conturarea imaginii despre proprietar; nici o perdea la geamurile pline de praf, „străvechi”; ușa cea uriașă se mișca „aproape singură, scârțâind îngrozitor”.

Teama, fiorul sunt sugerate evident perin aceste amănunte semnificative, n care epitetele (umflat, descleiat, imens, străvechi) și elementele auditive conturează o atmosferă lugubră și misterioasă, cu un aer de ruină romantică. Asemenea descrieri minuțioase sunt relevante și pentru conturarea altor caractere.

Camera Otiliei o definește pe fată întru totul, înainte ca Felix să o vadă: „o masă de toaletă cu trei oglinzi mobile și cu multe sertare, în fața ei se afla un scaun rotativ, de pian” – sunt detalii semnificative ce stimulează imaginația; motivul oglinzilor – o metaforă ce-ar putea vorbi de firea imprevizibilă, care scapă înțelegerii imediate, prin apele oglinzilor, dar și ca element in dispensabil al cochetăriei feminine; prin dezordinea tinerească a lucrurilor ce inundă camera se intuiește firea exuberantă; lucruri fine (rochii, pălării, pantofi), jurnalele de modă frantuzești, cărțile, notele muzicale amestecate cu păpuși alcătuiesc universul de viață cotidiană, spiritual, „ascunzișul feminin”, cum spun scriitorul. Exemplele pot continua, ilustrând concepția clasică, balzaciană, de exprimare a caracterului prin detalii semnificative.
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.