Trasaturile esentiale ale infractiunii

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.80

nivel: Facultate

Incriminarea prin lege a unor categorii de fapte nu este decat consacrarea legala a existentei unui grad mai ridicat de pericol social pentru valorile ocrotite pe cale penala.Pericolul social al unei fapte prevazute de legea penala rezulta din atingerea pe care a adus-o sau, in mod obiectiv, poate sa o aduca unei valori sociale pe care legea penala o apara.Periculozitatea sociala a infractiunii re[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Trasaturile esentiale ale infractiunii

Incriminarea prin lege a unor categorii de fapte nu este decat consacrarea legala a existentei unui grad mai ridicat de pericol social pentru valorile ocrotite pe cale penala.Pericolul social al unei fapte prevazute de legea penala rezulta din atingerea pe care a adus-o sau, in mod obiectiv, poate sa o aduca unei valori sociale pe care legea penala o apara.Periculozitatea sociala a infractiunii rezida, prin urmare, atat in raul pe care fiecare infractiune concreta il produce intr-un caz determinat (uciderea unei persoane), cat si in perspectiva ca in conditii - materiale si subiective - similare, faptele de acelasi tip sa se repete, sa devina un fenomen.

Caracterul social al pericolului rezulta din imprejurarea ca el vizeaza valori si randuieli sociale, ca faptele care il creeaza tulbura desfasurarea normala a relatiilor statornice intre membrii societatii, ca provoaca nemultumire, teama si ingrijorare pentru ceea ce s-a savarsit si s-ar mai putea comite, prin incalcarea legii penale, in cadrul colectivitatii.Valorile sociale, a caror vatamare sau periclitare atribuie relevanta penala faptelor prin care li s-a adus atingere, sunt enumerate in art.1 din Codul penal si anume: Romania, suveranitatea, independenta, unitatea si indivizibilitatea statului, persoana, drepturile si libertatile acesteia, proprietatea, precum si intreaga ordine de drept.

b) Elementele pericolului social
In art. 18 C. P., se arata ca, in intelesul legii penale, fapta care prezinta pericol social este orice actiune sau inactiune prin care se aduce atingere uneia din valorile sociale enumerate in art. 1 C.P. si pentru sanctionarea acesteia este necesara aplicarea unei pedepse.Din aceasta definitie rezulta ca, pentru a fi relevant din punct de vedere penal, pericolul social trebuie sa indeplineasca doua cerinte, care ar putea fi sintetizate dupa cum urmeaza:Pericolul social trebuie sa fie generat de savarsirea unei fapte. In dreptul nostru penal se considera, ca purtatoare de pericol social este fapta, nu faptuitorul, deoarece fapta, ca fenomen este susceptibila de a periclita conditiile vietii materiale a societatii si nu persoana care, tot atat de bine ar putea sa nu incalce legea penala; pericolul social se reflecta asupra persoanei numai prin faptele ei.

Fapta, in sensul art. 17 si 18 C. P., este un act de conduita al omului, avand o existenta materiala, obiectiva. Notiunea de "fapta", in semnificatia ce i se da de legea penala, se reduce, in esenta, la doua elemente de ordin exclusiv material obiectiv si anume: o activitate fizica, ce se poate infatisa sub forma unei actiuni sau inactiuni, si un rezultat socialmente periculos.Actiunea este o forma de manifestare concretizata in acte, gesturi, cuvinte etc. prin care faptuitorul, indiferent ca se foloseste de propria sa energie sau de o energie straina, face sa se produca o schimbare in lumea exterioara.

Inactiunea consta intr-un comportament pasiv, in omisiunea faptuitorului de a indeplini o obligatie legala si a face astfel ca in lumea exterioara sa survina o schimbare datorita actionarii unei energii care trebuie anihilata prin interventia acestuia.Rezultatul este o urmare socialmente periculoasa, constand intr-o vatamare sau o stare periculoasa, creata - pentru valorile sociale ocrotite de legea penala - prin actiunea sau inactiunea faptuitorului.Pericolul social sa fie de o asemenea gravitate incat pentru combaterea faptei care l-a generat sa fie necesara aplicarea unei pedepse. Nu numai dreptul penal prevede si sanctioneaza fapte neconvenabile, interzise prin reglementari juridice; toate aceste fapte care, fara a apartine ilicitului penal, nesocotesc totusi reguli de drept, prezinta pericol social.

Nici faptele generatoare de prejudiciu, pe care Codul civil, in art. 998 si 999 le denumeste "delicte" si "cvasidelicte", nici abaterile disciplinare si contraventiile nu sunt lipsite de pericol social. Numai ca, intre pericolul social al acestora si pericolul social al unei infractiuni este o diferenta de grad. Aceasta deosebire, sub aspectul gradului de pericol social, intre diversele incalcari de lege, impune, in vederea combaterii acestora, tratamente juridice diferentiate, fiind evident ca, pentru prevenirea si sanctionarea unor fapte apartinand ilicitului civil, disciplinar sau administrativ, este nevoie de alte mijloace decat cele necesare pentru combaterea ilicitului penal.

In sfera ilicitului extrapenal sunt suficiente simple sanctiuni reparatorii pentru "delictele" si "extradelictele" civile, sanctiuni disciplinare pentru abaterile disciplinare sau sanctiuni contraventionale pentru abaterile administrative. In cazul infractiunilor insa pericolul social sporit reclama aplicarea unei pedepse. Situata pe treapta cea mai inalta a periculozitatii sociale, fapta pe care legea penala o considera infractiune atrage, in mod necesar, pentru autorul ei, o sanctiune pe masura - o pedeapsa - adica cea mai grea dintre sanctiunile prevazute de lege.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.