Trasaturile civilizatiei romane in Dacia

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Armata: Inca din epoca lui Traian,in Dacia, provincie frontaliera, sunt cantonate trupe numeroase (40-50 000), organizate in legiuni si trupe auxiliare, cohorte, alae, numeri. Taberele permanente ale armatei romane (castre), apar inca din epoca cuceririi la Apulum, Dierna, Micia, Porolissum, Romula, Troesmis. Unele vor evolua spre structuri urbane. Militarii constituie un puternic factor de romani[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Trasaturile civilizatiei romane in Dacia

Armata: Inca din epoca lui Traian,in Dacia, provincie frontaliera, sunt cantonate trupe numeroase (40-50 000), organizate in legiuni si trupe auxiliare, cohorte, alae, numeri. Taberele permanente ale armatei romane (castre), apar inca din epoca cuceririi la Apulum, Dierna, Micia, Porolissum, Romula, Troesmis. Unele vor evolua spre structuri urbane. Militarii constituie un puternic factor de romanizare ca vorbitori de limba latina. Autohtonii au putut servi in armata, la inceput in unitati auxiliare, apoi si in legiuni, dupa 212.

Veteranii: Cei ce isi incheiau serviciul militar puteau servi drept "evocati" pe linga taberele romane sau beneficiau de cetatenie, stipendii si proprietati daca ramaneau in provincia in care au servit. Deseori acestia si-au intemeiat familii in Dacia sau chiar au ocupat functii in administratia provinciei.

Colonistii: Traian si imparatii urmatori au organizat un proces masiv de colonizare menit sa consolideze stapanirea romana si sa impulsioneze viata economica. Colonistii provin din toata lumea romana, din provincii deja romanizate (Hispania, Gallia, Pannonia) si sunt vorbitori de limba latina. Ei convietuiesc cu autohtonii in perimetrul vechilor asezari, sau intemeiaza ~500 noi asezari de tip CANABAE, PAGUS sau VICUS. Proprietarii funciari ro-mani dispun de ferme (VILLA RUSTICA) precum cele descoperite la Niculitel, Hobita, Strei...

Urbanismul: In cadrul vastei actiuni civilizatoare, romanii intemeiaza orase pe locul vechilor cetati dacice, conservindu-le denumirea si creaza noi centre urbane, iar centrele grecesti cunosc o noua epoca de inflorire, conservandu-si autonomia. Orasele romane au rang de municipiu (Aegyssus, Dierna, Troesmis), sau sunt inaltate la rang de colonie (Drobeta, Napoca,Romula). Centre mestesugaresti si comerciale, orasele poarta amprenta activitatii edilitare tipic romane. In teritoriul lor se edifica forumuri, amfiteatre, apeducte, temple si terme dupa modelul constructiilor romane si provinciale.

Religia este marcata de fenomenul de sincretism si "interpretatio romana" si de biritualism. Se practica simultan cultul zeilor si eroilor greci , romani si orientali, (sincretism) iar divinitatilor locale li se dedica un cult privat si sunt adorate sub nume romane (Bendis-Diana). Necropolele atesta practicarea ritului incineratiei simultan cu adoptarea ritului inhumatiei si a obiceiului inmormantarii in sarcofage de piatra. Crestinismul patrunde in Dacia pe o cale neoficiala, ca religie ilicita, supusa persecutiilor pana in sec. IV.

Economia provinciei este organizata de cuceritori dupa modelul roman, dar lipsesc elementele care sa ateste existenta unor mari exploatari sclavagiste, latifundiile. Se dezvolta indeosebi agricultura, mineritul (extragerea aurului, fierului, sarii, pacurii), mestesugurile (care cunosc organizarea in colegii), comertul pe apa si pe uscat, pe marile drumuri precum cel de la Lederata la Porolissum, sau cel dintre Sucidava si Apulum.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.