Trasaturi ale economiei mondiale actuale

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.82

nivel: Facultate

In mod traditional, competitivitatea a fost legata de agresivitatea economica a statelor si anume volumul exporturilor de bunuri, servicii si de investitii straine directe. Germania, Japonia si Coreea de Sud au folosit astfel de strategii. Pe de alta parte, si mult mai recent, unele natiuni sunt competitive prin faptul de a fi atractive (ex: Irlanda, Singapore). Agresivitatea conduce la venituri i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Trasaturi ale economiei mondiale actuale

In mod traditional, competitivitatea a fost legata de agresivitatea economica a statelor si anume volumul exporturilor de bunuri, servicii si de investitii straine directe. Germania, Japonia si Coreea de Sud au folosit astfel de strategii. Pe de alta parte, si mult mai recent, unele natiuni sunt competitive prin faptul de a fi atractive (ex: Irlanda, Singapore). Agresivitatea conduce la venituri in tara de origine, iar factorul ,,atractivitate" creeaza locuri de munca in tarile gazda ale ISD , dar poate fi de scurta durata.

Aceasta inseamna ca si statele bogate nu trebuie sa neglijeze factorul ,,agresivitate " in special datorita impactului. Drept urmare, tarile trebuie sa ia in considerare atat factorul atractivitate cat si pe cel agresivitate. in general, o natiune se opreste la una din aceste abordari : Irlanda nu este agresiva pe piata internationala, Coreea nu este foarte atractiva pentru investitii straine, Marea Britanie era agresiva, dar acum si-a schimbat politica, Elvetia a urmat un curent opus, trecand de la a fi atractiva in a fi agresiva, iar SUA par a fi singurul stat care este totodata atractiv si agresiv.

Institutul din Lausanne considera ca pentru a fi si a ramane competitive statele trebuie sa actioneze dupa urmatoarele reguli: sa creeze un mediu legislativ stabil si predictibil, sa-si dezvolte o structura economica cat mai flexibila si mobila, sa investeasca in infrastructura traditionala si in tehnologie, sa incurajeze economiile particulare, sa promoveze agresivitatea pe pietele internationale (export) cat si atractivitatea pentru investitiile straine directe, sa puna accent pe calitate,

rapiditate si transparenta la nivelul guvernului si al administratiei, sa pastreze o relatie intre nivelul veniturilor, productiei si nivelul taxelor, sa promoveze constructiile sociale prin reducerea diferentelor de venit si prin consolidarea clasei de mijloc, sa investeasca masiv in educatie, mai ales la nivelul invatamantului secundar cat si in pregatirea pe viata a fortei de munca, sa incerce sa realizeze un echilibru intre politica economica pe termen scurt si politica de globalizare in scopul asigurarii bunastarii sociale si sa mentina in acelasi timp sistemul de valori dorit de catre populatie.

Anuarul Competitivitatii Mondiale ierarhizeaza si analizeaza abilitatea tarilor de a oferi un mediu in care intreprinderile sa poata concura. Adoptand o noua metodologie, se analizeaza competitivitatea folosind statistici pentru 60 de economii industrializate si in curs de dezvoltare care se focalizeaza asupra a 4 factori care includ peste 300 de criterii socio+economice: performanta economica, eficienta guvernului eficienta mediului de afaceri, infrastructura. Aceste 4 dimensiuni modeleaza competitivitatea unui stat si mediul in care se formeaza aceasta, fiind adesea rezultatul traditiei, istoriei si sistemului de valori si reprezinta modul de operare economica al unei tari.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.