Trasabilitatea in lantul alimentar

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.62

nivel: Facultate

Implementarea unui sistem de trasabilitate cu acuratete, reduce semnificativ expunerea la risc a agentilor economici din respectivul lant alimentar, prin faptul ca ajuta la identificarea, izolarea si corectarea problemei aparute (de exemplu, contaminare) intr-un mod eficient si rapid.

Astfel se garanteaza siguranta alimentara, iar impactul economic negativ al unui astfel de inciden[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Trasabilitatea in lantul alimentar

Implementarea unui sistem de trasabilitate cu acuratete, reduce semnificativ expunerea la risc a agentilor economici din respectivul lant alimentar, prin faptul ca ajuta la identificarea, izolarea si corectarea problemei aparute (de exemplu, contaminare) intr-un mod eficient si rapid.

Astfel se garanteaza siguranta alimentara, iar impactul economic negativ al unui astfel de incident este mult minimalizat. De asemenea, se garanteaza diferentierea pe piata a produselor agroalimentare cu diferite atribute (de exemplu, produse din agricultura ecologica) intr-o maniera documentata, de incredere si transparenta.(Mona P.,2010)

Trasabilitatea pe lantul alimentar, care stabileste legatura informationala intre diferite entitati, nu poate fi realizata fara o integrare bazata pe o abordare pe verticala a informatiilor. In acest sens este necesara o planificare riguroasa, inca din primele etape de dezvoltare, care sa ia in considerare trei elemente principale, esentiale pentru asigurarea succesului oricarui sistem de trasabilitate:
1) compatibilitate,
2) informatii standardizate,
3) definirea resursei care va face obiectul trasabilitatii si a unitatii trasate.

In productia primara, trasabilitatea a fost definita ca abilitatea de a identifica istoria produsului de-a lungul lantului alimentar, incepand cu locul si momentul productiei, incluzand identificarea input-urilor si a operatiilor de productie folosite.

Sistemele de trasabilitate reprezinta o parte integranta in alte sisteme care sunt considerate de factori de decizie, cand sunt stabilite strategiile legate de politica alimentara, prin faptul ca:protejeaza sanatatea publica, prin retragerea produselor de pe piata, in caz de necesitate; ajuta la prevenirea fraudelor, atunci cand nu pot fi utilizate metode analitice pentru stabilirea autenticitatii (ex.

Produsele ecologice);ajuta la controlul diferitelor boli (tuberculoza, salmoneloze):ajuta la stabilirea masurilor de control in caz de necesitate, cand se constata cazuri de contaminare a materiilor prime si materialelor, care pot afecta sanatatea oamenilor si animalelor;ajuta la controlul epizotiilor si enzotiilor la animale, prin identificarea rapida a cauzelor bolii si surselor.

Diferitele scheme de asigurare a calitatii in ferme sunt in diferite stadii de dezvoltare si, prin urmare, standardele sunt diferite. Unele au cerinte specifice de trasabilitate, altele nu au, in functie de sectorul in care opereaza. Cele mai multe scheme stabilesc cerinte, in functie de scopurile urmarite.

Astfel de scheme impun dezvoltarea efectiva a unui sistem de trasabilitate si pot solicita ca aceasta sa fie verificata periodic. In orice caz, la nivelul productiei primare nu exista mecanisme sau scheme specifice de trasabilitate, cu exceptia fermelor de crestere a vacilor, unde aceste cerinte sunt obligatorii.

Sistemele de productie ecologica pot fi considerate ca au o astfel de cerinta, impusa prin implementarea cerintelor de trasabilitate. In legislatia privind produsele ecologice, accentul este pus pe verificarea proceselor si mentinerea integritatii produselor de-a lungul lantului alimentar. Aceasta cerinta poate fi dovedita prin certificarea unitatii de productie si procesare, ca fiind operator in obtinerea de produse ecologice.

Trasabilitatea poate fi utila pentru scopuri analitice, pentru a identifica posibile cauze ale unei probleme. De exemplu:
• identificarea tuturor locurilor posibile unde un pachet cu alimente poate veni in contact cu alt produs care poate determina contaminarea;
• colectarea informatiilor legate de istoricul temperaturii, de-a lungul lantului alimentar sau al termenului de valabilitate al acelui produs, informatii care vor fi folosite pentru a determina cat de mult a fost depozitat sau transportat produsul in afara limitelor critice de temperatura.

Pentru industria alimentara si pentru sectoarele de procesare a produselor agricole si zootehnice, sistemele de trasabilitate sunt parte din capacitatea de:a satisface cerintele legislative;a intreprinde actiuni colective prompte, prin retragerea produselor de pe piata si pastrarea reputatiei firmei (in cazul unui incident legat de calitatea si siguranta produselor alimentare);a reduce la minim marimea loturilor retrase de pe piata si costurile implicate;a reduce la minim raspandirea oricarei boli contagioase in randul animalelor;a proteja lantul alimentar fata de efectele unor boli aparute la animale;a furniza produse care sa mentina si sa creasca increderea consumatorilor;a crea produse diferentiate pe piata, in functie de modul de productie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.