Tranzitia culturala

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.80

nivel: Liceu

Modernitatea poate fi perceputa in functie de interpretari diferite. Nu se poate exclude, oricate interpretari am pune in joc, o anumita perceptie conform careia modernitatea este schimbarea accelerata pentru producerea continua a noului in diverse domenii, o activitate de anvergura produsa de societatea capitalista, mai cu seama. In acelasi timp, sa subliniem ca modernitatea reduce considerabil, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tranzitia culturala

Modernitatea poate fi perceputa in functie de interpretari diferite. Nu se poate exclude, oricate interpretari am pune in joc, o anumita perceptie conform careia modernitatea este schimbarea accelerata pentru producerea continua a noului in diverse domenii, o activitate de anvergura produsa de societatea capitalista, mai cu seama. In acelasi timp, sa subliniem ca modernitatea reduce considerabil, daca nu complet un stil cultural transcendental, manifestand preferinta pentru imanenta culturala.

In modernitate se vorbeste tot mai mult de de-spiritualizarea lumii, de drama omului care se simte tot mai indepartat de radacinile sale "naturale", intelegand prin aceasta fie trauma dominarii naturii si distrugerii ei graduale, fie incertitudinile provocate de o lume in care religiosul are o pozitie marginala, iar religiozitatea este investita in tehnologie, politica, divertisment. Dupa renumitul sociolog britanic Anthony Giddens, chestiunea producerii noutatii in modernitate nu se datoreaza a ceea ce pana a cum ar fi tinut de apanajul ritmul accelerat de schimbare prin care capitalismul urmareste producerea de capital nou, ci prin efectul pe care toate aceste schimbari il au asupra intregii lumi, societati, asupra imaginarului in cele din urma.

Giddens gaseste ca factorul care instaureaza noutatea este de fapt reflexivitatea ce se manifesta in diverse domenii de activitate, prin exprimarea criticismului, examinarii altor posibilitati, de fapt prin schimbarea a ceea ce curent se cheama mentalitate. Faptul de a prvvi critic ceea ce tocmai se produce ca noutate, inzeceste ritmul de dislocare pe care noutatea il aduce, producand o ruptura la nivelul pastrarii pe timp indelungat a ierarhiilor culturale, (totalitatea formelor culturale), si in consecinta creearea altor noi, impuse din nevoie de noutatea, mai degraba decat din alte nevoi.

Reflexivitatea este sursa care accelereaza tranzitia de la o faza a modernitatii la alta. Una din sursele care se aplica consecvent in aceasta directie este rationalizarea si optimizarea. Intregul demers critic al reflexivitatii este orientat de un anumit reductionism interpretativ necesar ideii de operabilitate spre rationalizari si optimizari. Tocmai aici consista si bogatia de posibilitati pe care o asemenea folosinta a reflexivitatii o aduce.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.