Tranzactii internationale cu servicii

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Noua ofensiva de integrare a serviciilor in piata interna
Drept urmare, in contextul vastului program de eficientizare a pietei interne adoptat prin Agenda de la Lisabona, Comisia Europeana a declansat o adevarata ofensiva de liberalizare a comertului intracomunitar cu servicii si de integrare a acestor activitati in piata interna, pe fundalul intensificarii fara precedent a preocupari[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tranzactii internationale cu servicii

Noua ofensiva de integrare a serviciilor in piata interna
Drept urmare, in contextul vastului program de eficientizare a pietei interne adoptat prin Agenda de la Lisabona, Comisia Europeana a declansat o adevarata ofensiva de liberalizare a comertului intracomunitar cu servicii si de integrare a acestor activitati in piata interna, pe fundalul intensificarii fara precedent a preocuparilor de consolidare a competitivitatii firmelor europene.

Spre deosebire insa de preocuparile din trecut de transpunere in practica a principiului liberei circulatii a serviciilor si a dreptului de stabilire, noua ofensiva are la baza o abordare atotcuprinzatoare, orizontala si globala. Ea urmareste eliminarea obstacolelor atat in plan legislativ, cat si administrativ, concomitent cu crearea conditiilor-cadru pentru sporirea productivitatii si competitivitatii intreprinderilor furnizoare si utilizatoare de servicii.

Totodata, atentia Comisiei Europene este focalizata pe serviciile furnizate intreprinderilor (servicii de productie), adica pe serviciile utilizate ca inputuri in procesele de productie, considerate determinante pentru performanta economica a tuturor celorlalte intreprinderi (precum serviciile profesionale, financiare, transporturi, comunicatii, distributie s.a.). in cadrul acestui program cuprinzator de reforma, sunt in curs de desfasurare trei initiative ale Comisiei Europene, care se completeaza reciproc si care au un impact major asupra sectorului de servicii.

In primul rand, este vorba de o initiativa legislativa a Comisiei Europene, materializata prin introducerea in Parlamentul European, la inceputul anului 2004, a proiectului de Directiva privind serviciile in piata interna. Scopul noii Directive - cunoscuta si ca "Directiva Bolkestein" - este eliminarea obstacolelor din calea liberei circulatii a serviciilor, stimularea concurentei si incurajarea activitatilor de servicii transfrontaliere. Dupa dezbateri furtunoase si numeroase compromisuri, la 16 februarie 2006, plenul Parlamentului European a adoptat o prima varianta amendata a acesteia, in prezent aceasta fiind dezbatuta de catre institutiile europene.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.