Transporturile si comunicatiile

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.99

nivel: Facultate

Infrastructura retelelor autohtone de comunicatie, bine constituita, nu este modernizata la nivelul standardelor actuale. Investitiile in sectorul de transporturi au fost de 10% din totalul investitiilor publice, mult mai putin decat ceea ce se obisnuieste in tarile dezvoltate. Pana la sfarsitul anilor '70, ponderea cea mai mare a revenit transportului feroviar, apoi ponderea s-a deplasat spre tra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Transporturile si comunicatiile

Infrastructura retelelor autohtone de comunicatie, bine constituita, nu este modernizata la nivelul standardelor actuale. Investitiile in sectorul de transporturi au fost de 10% din totalul investitiilor publice, mult mai putin decat ceea ce se obisnuieste in tarile dezvoltate. Pana la sfarsitul anilor '70, ponderea cea mai mare a revenit transportului feroviar, apoi ponderea s-a deplasat spre transportul fluvial si maritim, prin constructia noului port Constanta, a canalului Dunare-Marea Neagra, cresterea capacitatii flotei maritime si inceperea constructiei canalului Bucuresti-Dunare.

In anii '80, transportului fluvial si maritim i-au fost alocate peste 50% din fonduri, in timp ce transportului feroviar i-au revenit 27%. Dupa 1990, multe lucrari au fost intrerupte din lipsa de resurse financiare, in sectorul maritim neefectuandu-se, de exemplu nici o investitie!Transporturile pe sosele si calea ferata acopera 95 % din transportul de calatori si de marfuri. Principalele drumuri nationale urmeaza in general traseul liniilor de cale ferata si reciproc. Reteaua de cai ferate masoara un total de cca 11.400 km din care o treime sunt electrificati. Reteaua de sosele totalizeaza 73.000 km din care doar 17.700 sunt modernizati. Densitatea medie este de cca 31 km sosea la o suprafata de 100 kmp.

Ca si in sistemul cailor ferate, nodul rutier principal este tot capitala tarii, de unde se desprind drumurile care strabat teritoriul Romaniei spre toate punctele cardinale, unele continuindu-se in mari artere rutiere europene. Asa este "Europa 60" de la Hamburg, prin Oradea si Bucuresti pina la Constanta. Navigatia fluviala majora se practica pe Dunare. In aval de Braila, pina la varsare, pe portiunea numita ''Dunarea maritima'' pot naviga vase cu pescaj de peste 7m. Pe ''Dunarea fluviala''(in amonte de Braila) circula vase cu tonaj mai mic si cu pescaj de pina la 2-2,5 m.

Prin construirea Canalului Dunare-Marea Neagra si prin darea in folosinta a Canalului Dunare-Main-Rin s-a creat o cale fluviala de mare insemnatate europeana, care leaga Marea Nordului de Marea Neagra. Prin realizarea sistemelor hidroenergetice si de navigatie Portile de fier I si II, care cuprind cate un sistem dublu de ecluze, s-a putut facilita intensificarea traficului fluvial pe Dunare. Liniile aeriene interne leaga Capitala cu orasele Timisoara, Arad, Oradea, Sibiu, Cluj, Satu Mare, Baia Mare, Targu Mures, Bacau, Iasi, Suceava, Tulcea, Caransebes si Constanta. O serie de linii internationale leaga orasul Bucuresti cu Budapesta, Praga, Berlin, Copenhaga, Viena, Paris, Frankfurt, Bruxelles, Londra, Moscova, New York, Roma, Sofia, Atena, Istanbul, Tunis, Tel Aviv, Cairo, Beijing.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.