Transportul substantelor prin membrane celulara

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.84

nivel: Liceu

Ex: canalul de sodium are suprafete interne puternic electronegative. Electronegativitatea poate atrage in aceste canale ioni de sodium. Dupa patrunderea in canale ionii de sodium difuzeaza in orice directive in conformitate cu legile difuziunii. In mod contrar alte canale proteice sunt selective pentru transportul ionilor de potasiu, canalele nu prezinta incarcatura electrica negative iar legatur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Transportul substantelor prin membrane celulara

Ex: canalul de sodium are suprafete interne puternic electronegative. Electronegativitatea poate atrage in aceste canale ioni de sodium. Dupa patrunderea in canale ionii de sodium difuzeaza in orice directive in conformitate cu legile difuziunii. In mod contrar alte canale proteice sunt selective pentru transportul ionilor de potasiu, canalele nu prezinta incarcatura electrica negative iar legaturile chimice pe care le contine sunt diferite. Existenta unor porti ale canalelor proteice asigura o modalitate de control a permeabilitatii pentru ioni ca a acestor canale.

Se considera ca unele porti reprezinta extensii ale molecule proteice de transport care pot deschide poarta canalului sau o pot inchide in urma unor modificari conformationale. Deschiderea si inchiderea portilor este controlata prin 2 mecanisme: reglarea prin voltaj - potential electric intre cele doua suprafete ale membrane celulare si reglarea chimica - la nivelul canalului curentul electric este condus comform legii ,,totul sau nimic" adica poarta canalului se deschide si se inchide brusc.

Difuzia facilitara este numita si difuzie mediate de protein de transport. Proteina de transport faciliteaza difuziunea acestor substante de partea opusa a membrane celulare. Printre substantele cele mai importante care strabat membrane celulara prin difuzie facilitara se numara glucoza si majoritatea aminoacizilor. Este importanta rata neta de difuziune a unei substante. Rata neta este determinate de mai multi factori:

Printer substantele care sunt transportate prin transportul active primar se numara ionii de sodiu, potasiu, calciu, hydrogen, clor precum si altii. Mecanismul de transport active a fost studiat pe larg in cazul pompei Na-K care pompeaza ionii de Na in spatiul extracelular si simultan deplasarea ionilor de potasiu de la exteriorul spre interiorul celulei. Pompa Na-K este responsabila atat pentru mentinerea diferentelor transmembranare de concentratie pentru ionii de potasiu si Na cat si pentru mentinerea unei incarcaturi negative in interiorul celulei. Pompa Na - K contribuie la transmiterea impulsurilor nervoase la nivelul intregului system nervos. Una dintre cele mai importante functii ale pompei Na-K este controlul volumului cellular.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.