Transplantul hepatic - informatii utile pentru pacienti

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.62

nivel: Facultate

Ficatul are o capacitate extraordinara de a se regenera dupa majoritatea bolilor. Totusi, in evolutia cronica a afectiunilor hepatice, precum si in unele afectiuni acute severe, ficatul se deterioreaza iremediabil, punand viata pacientului in pericol. Transplantul hepatic (TH) implica inlocuirea chirurgicala a ficatului bolnav cu unul sanatos pentru restabilirea functiei normale. Aceasta stare de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Transplantul hepatic - informatii utile pentru pacienti

Ficatul are o capacitate extraordinara de a se regenera dupa majoritatea bolilor. Totusi, in evolutia cronica a afectiunilor hepatice, precum si in unele afectiuni acute severe, ficatul se deterioreaza iremediabil, punand viata pacientului in pericol. Transplantul hepatic (TH) implica inlocuirea chirurgicala a ficatului bolnav cu unul sanatos pentru restabilirea functiei normale. Aceasta stare de sanatate se insoteste si de riscul unor complicatii si de necesitatea efectuarii unui tratament permanent, pentru toata viata, cu anumite medicamente pentru a controla tendinta de respingere (rejet) a noului ficat.

TH este necesar pentru persoanele aflate in urmatoarele situatii: Acest lucru se poate datora unor anomalii mostenite, excesului de alcool (este nevoie de abstinenta demonstrata timp de cel putin 6 luni pre TH) sau al consumului de medicamente, cancerului hepatic sau virusurilor (virusul hepatitic BA?D, virusul hepatitic C) care produc hepatita, boli autoimune. Stadiul final al afectiunilor cronice hepatice poarta numele de ciroza.

Ciroza hepatica are o evolutie progresiva (in ani de zile) catre stadiile finale grevate de complicatii potential fatale, cum ar fi hemoragia, ascita (lichidul din cavitatea abdominala) refractara la tratamentul medicamentos, infectia lichidului de ascita, encefalopatia/coma hepatica. Singura solutie definitiva pentru stadiile avansate ale ale cirozei hepatice este transplantul hepatic.Transplantul hepatic este indicat in prezenta unor manifestari clinice (ascita, hemoragie din varice esofagiene, encefalopatie/coma hepatica, degradarea starii de nutritie) si rezultate de laborator (concentratia scazuta a albuminei in ser, alterarea indicilor de coagulare, cresterea bilirubinei) ce reflecta boala hepatica avansata.

In functie de acesti parametri, medicii calculeaza scoruri ce reflecta gravitatea bolii hepatice si urgenta efectuarii transplantului hepatic in cazul fiecarui pacient; deoarece acesti parametri pot suferi modificari sub tratament sau in evolutia naturala a bolii, scorurile sunt recalculate la anumite intervale de timp, dupa un protocol bine stabilit, facand posibila distribuirea grefei hepatice pacientului aflat in starea cea mai grava in fiecare moment. Recent (2002) a fost introdus in Statele Unite scorul MELD (Model for End-Stage Liver Disease) de apreciere a gravitatii bolii hepatice, a carui calculare se bazeaza pe 3 parametri biochimici obiectivi, larg disponibili si reproductibili (bilirubina serica, creatinina serica si raportul international normalizat - INR - al timpului de protrombina).

Acest scor variaza intre 6 si 40, pacientul cu scorul MELD a?" 25 fiind cel mai grav si necesitand recalcularea scorului la fiecare 7 zile. Indicatie de TH are un pacient cu scor MELD > 15. Scorul PELD (Pediatric End-Stage Liver Disease) este varianta pediatrica a modelului. Ambele modele (MELD si PELD) ajuta la realizarea unei A reguli finale >> in ceea ce priveste ordinea alocarii organelor pe lista de asteptare pentru TH si la reducerea mortalitatii pe lista de asteptare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.