Transmisii hidrodinamice

7x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Gimnaziu

O varianta compacta, des intalnita in practica, este schitata in fig.2. Volumul de lucru este de forma toroidala, sectiunea transversala a torului fiind impartita intre elementele mobile si statice; cele mobile-considerate pompe (intrari) sau turbine (iesiri), cele statice-statoare. Toate elementele sunt incadrate intr-o carcasa comuna cu o singura zona de etansare. Rotorul pompei centrifuge 2 est[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Transmisii hidrodinamice

O varianta compacta, des intalnita in practica, este schitata in fig.2. Volumul de lucru este de forma toroidala, sectiunea transversala a torului fiind impartita intre elementele mobile si statice; cele mobile-considerate pompe (intrari) sau turbine (iesiri), cele statice-statoare. Toate elementele sunt incadrate intr-o carcasa comuna cu o singura zona de etansare. Rotorul pompei centrifuge 2 este cuplat cu axul 1, iar rotorul turbinei hidraulice 3 este fixat pe arborele condus 7. Pompa si turbina sunt centrifugale.

O pompa de alimentare furnizeaza lichidul de lucru cuplajului prin canalul 5, de unde prin camera de umplere, fluidul trece prin orificiul 8 in aspiratia pompei. Surplusul de lichid de lucru este evacuat din interiorul cuplajului prin orificiul 4 si va fi aspirat de pompa prin flansa 6. In ansamblul pompa-turbina-stator, energia cinetica a pompei in miscare de rotatie cu viteza unghiulara 1 se transfera lichidului de lucru, care datorita actiunii fortelor centrifuge este antrenat de-a lungul suprafetei toroidale spre exterior.

Ciocnind paletele turbinei, particula de fluid coboara de-alungul suprafetei toroidale spre raza interioara a torului, transferand energia turbinei care se va roti cu o viteza unghiulara 2. Intre intrarea in cuplaj si pompa, lichidul de lucru trece printru-un racitor care preia caldura degajata prin frecari.In fata rotorului pompei P se afla rotorul turbinei T, piese fara legatura mecanica. Rotorul pompei actionat de arborele motor, aspira lichidul de lucru si transfera energia mecanica de la arborele motor in energia mecanica la arborele condus.

Circulatia uleiului este continua, pe traseul 1P-2P-1T-2T. Cuplajele centrifugale permit reglarea turatiei arborelui condus prin modificarea cantitatii de fluid de lucru sau prin acoperirea partiala a canalelor dintre paleti. Sunt folosite in unul din scopurile: cuplarea arborilor (cuplaje); modificarea turatiilor (reductoare); inversarea sensului de rotatie (reductoare inversoare).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.