Transilvania, descriere generala

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.73

nivel: Liceu

Cresterea gradului de diferentiere sociala pe verticala determina cresterea gradului de complexitate a societatii. Cu toate acestea, determinarea pozitiei individului in interiorul sistemului social este relativ simpla si inca transparenta. Aceasta determinare se bazeaza pe schematismul sus-jos si pe interpretarea lumii ca o creatie divina. Oricare individ este obligat sa se comporte pios in acest[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Transilvania, descriere generala

Cresterea gradului de diferentiere sociala pe verticala determina cresterea gradului de complexitate a societatii. Cu toate acestea, determinarea pozitiei individului in interiorul sistemului social este relativ simpla si inca transparenta. Aceasta determinare se bazeaza pe schematismul sus-jos si pe interpretarea lumii ca o creatie divina. Oricare individ este obligat sa se comporte pios in acest sistem social, indiferent de pozitia ierarhica pe care o ocupa.

Comunicarea intre subsisteme, precum si conferirea unui "sens" sistemului social global se realizeaza functional prin generalizarea moralei, mai ales a moralei religioase. Complexitatea sistemului social este mai mare decat in societatea diferentiata segmentar, ea este totusi limitata. Limitele ei sunt legate de invincibilitatea ordinii ierarhice si de transcenderea ei prin atribuirea unui sens universal existentei. In cadrul social global fiecare subsistem isi cunoaste locul, enunt valabil si pentru persoane. Individualitatea personala nu este asumata in sensul unei delimitari fata de mediul social. Acest lucru ar insemna prabusirea, expulzarea din cadrul social ordonat si ierarhic. Privatus semnifica inordinatus.

Spre deosebire de societatea diferentiata segmentar, in care identitatea se atribuie prin referire la societatea globala, prin apartenenta fara alternative la un anumit grup, in sistemele diferentiate in stari sociale unitatea de referinta pentru definirea identitatii nu mai este societatea globala ci subsistemul din care face parte, in mod nemijlocit, individul - si din nou fara alternativa. In asemenea cazuri Luhmann vorbeste de incluziune. Identitatea individuala este conferita de si prin incluziunea intr-o anumite stare sociala. Apartenenta la o anumita stare sociala este stabilizata prin morala, care la randul ei este legitimata printr-o codificare religioasa.

Codificarea religioasa este, in ultima instanta, cea care garanteaza "sensul" universal al existentei si asigura "determinabilitatea lumii".
Odata cu procesele de modernizare puse in miscare de Revolutia franceza si de miscarile revolutionare de la 1848, societatea transilvana traditionala de tip medieval se vede obligata sa se transforme radical pentru a-si putea mentine identitatea intr-un mediu aflat in convulsii sociale, politice, economice si culturale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.