Transilvania

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.91

nivel: Liceu

Etapa voievodatelor romanesti. Originea voievodatului Transilvaniei trebuie cautata in imprejurarile sec. al IX-lea, cand sunt pomenite in izvoarele narative formatiunile prestatale romanesti ale lui Glad, Menumorut si Gelu, urmate, pe la sfarsitul sec. al X-lea si inceputurile sec. al XI-lea, de alte doua voievodate, unul in mijlocul Transilvaniei- cu centrul la Alba Iulia, iar al doilea in Banat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Transilvania

Etapa voievodatelor romanesti. Originea voievodatului Transilvaniei trebuie cautata in imprejurarile sec. al IX-lea, cand sunt pomenite in izvoarele narative formatiunile prestatale romanesti ale lui Glad, Menumorut si Gelu, urmate, pe la sfarsitul sec. al X-lea si inceputurile sec. al XI-lea, de alte doua voievodate, unul in mijlocul Transilvaniei- cu centrul la Alba Iulia, iar al doilea in Banat, avand cetatea de scaun la Morisena.

Aceste doua voievodate inglobau teritoriile fostelor voievodate, fiind mai intinse decat cele precedente, mai bine organizate si mai bogate. Sapaturile arheologice au scos la iveala si alte cetati, ca Teligrad, Moigrad si Moresti. Izvoarele narative ne dau informatii despre organizarea interna a voievodatului banatean, precum si despre legaturile economice, politice si religioase cu Bizantul. in aceasta etapa voievodatele romanesti, ca formatiuni prestatale, evolueaza de la voievodatele de mai mica intindere spre voievodatele mai intinse si mai bine organizate, adica spre o organizare statala, aceea a unui singur voievodat.

Voievodatul dupa cucerirea Transilvaniei de catre regalitatea maghiara.
Evolutia voievodatului Transilvanieie trece intr-o noua etapa de dezvoltare o data cu cucerirea sa de catre regatul feudal maghiar, dar mai cu seama din a doua jumatate al sec. XI-lea. Acum, spre deosebire de perioada precedenta, penetratia maghiarilor se desfasoara sistematic in conditiile in care regalitatea organizeaza statul dupa modelul societtii medievale apusene. Cucerirea Transilvaniei se afec treptat prin anexarea cetatilor de aparare si actiunea de organizare a comitatelor, unitati politico-administrative corespunzatoare judetelor.

Ele se organizeaza pe masura inaintarii din directia nord-vest, incepand cu Bihorul, continuand cu Crasna si Dabaca, pana tarziu, in a doua jumatate a sec. al XIII-lea.Regalitatea maghiara a incercat sa inlocuiasca voievodatul cu forma de organizare a principatului, voievodul cu un principe. Documentele pomenesc in fruntea Transilvaniei un principe, o demnitate care, in raport cu traditia inradacinata a voievodatului, nu s-a dovedit viabila.

timp indelungat, intre anii 1113 si 1176 documentele nu mai pomenesc nici principi, nici voievozi, dovada a framantarilor care au avut loc in acest rastimp. in 1176 este pomenit Leustachiu voievodul, ceea ce a insemnat ca regalitatea maghiara a fost obligata sa revina la vechea forma de organizare romaneasca. Vechea institutie voievodala a fost transformata si adaptata intereselor puterii regale maghiare. Voievodatul, ca forma de organizare, simbolizeaza autonomia fata de regalitae si perpetuarea unei institutii politice specific romanesti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.