Transformatoare

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.84

nivel: Facultate

Miezul feromagnetic reprezinta circuitul magnetic al transformatorului prin care se inchid liniile campului magnetic produs de curentii care strabat infasurarile.Miezul de fier se realizeaza din foi de tabla din otel de transformator (numite tole) izolate intre ele cu lac izolant. Pentru a obtine miezul de fier aceste tole se impacheteaza in sistemul tesut pentru a micsora spatiile de aer, deci p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Transformatoare

Miezul feromagnetic reprezinta circuitul magnetic al transformatorului prin care se inchid liniile campului magnetic produs de curentii care strabat infasurarile.Miezul de fier se realizeaza din foi de tabla din otel de transformator (numite tole) izolate intre ele cu lac izolant. Pentru a obtine miezul de fier aceste tole se impacheteaza in sistemul tesut pentru a micsora spatiile de aer, deci pentru a micsora reluctanta circuitului magnetic.In figura 2 se reprezinta modul de asezare a tolelor prin reprezentarea a doua tole consecutive la impachetat.

Partile din miezul feromagnetic pe care se aseaza infasurarile se numesc coloane, iar portiunile de miez care inchid circuitul magnetic al coloanelor se numesc juguri. Dupa dispunerea coloanelor si a jugurilor se disting doua constructii de baza ale miezului: cu coloane (figura 3.a) si mai rar, in manta (figura 3.b ).
La transformatoarele de mare putere se practica in coloane canale de racire paralele sau perpendiculare pe planul tolelor, prin care va circula agentul de racire (aer, ulei de transformator), facilitand astfel eliminarea caldurii dezvoltate ca urmare a pierderilor in fier.

Izolarea tolelor cu lac izolant conduce la diminuarea curentilor turbionari ce se induc in miez, care transforma energia electrica in energie termica dezvoltata in miezul feromagnetic.Infasurarile transformatorului se realizeaza din materiale conductoare (Cu, Al sau aliaje). Acestea sunt circuite in care se induc tensiuni electromotoare atat de inductie proprie (autoinductie) cat si de inductie mutuala.
Infasurarile constau din spire circulare izolate cu email, rasini sintetice, fibra de sticla, etc, care se izoleaza atat intre ele (prin zone de aer sau straturi izolatoare din diferite materiale - prespan, polivinil) cat si fata de coloane si juguri.

Carcasa sau cuva transformatorului se realizeaza din tabla de otel neteda sau ondulata (pentru marirea suprafetei de racire) si serveste la sustinerea agentului de racire si la protejarea transformatorului fata de influentele mediului inconjurator. La transformatoarele de puteri mari si foarte mari cuva este prevazuta cu radiatoare sau cu tevi prin care circula agentul de racire.

Rezervorul de ulei sau conservatorul. Uleiul din cuva joaca un rol important atat prin calitatile izolatoare mai bune decat ale aerului, cat si prin imbunatatirea racirii infasurarilor. Pentru asigurarea permanenta a umplerii cuvei cu ulei, pe capacul cuvei se afla un vas umplut in parte, de asemenea cu ulei, care preia totodata si variatiile de volum ale uleiului datorita variatiei temperaturii de functionare. Acest vas se numeste rezervor sau conservator de ulei .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.