Transformarile economice, politice si confesionale din Transilvania si Ungaria in secolul XV

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Cat priveste raporturile cu Imperiul otoman, primii ani de domnie nu pareau a fi de bun augur pentru Ungaria. Turcii reocupau la 1459 si lichidau pentru secole statul sarb, asediau iarasi in anul urmator Belgradul si pustiau in mod repetat teritorii ale statului maghiar. Desi a condus in persoana expeditia din anul 1462, pana la Brasov, regele n-a fost in stare sa sprijine rezistenta eroica disper[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Transformarile economice, politice si confesionale din Transilvania si Ungaria in secolul XV

Cat priveste raporturile cu Imperiul otoman, primii ani de domnie nu pareau a fi de bun augur pentru Ungaria. Turcii reocupau la 1459 si lichidau pentru secole statul sarb, asediau iarasi in anul urmator Belgradul si pustiau in mod repetat teritorii ale statului maghiar. Desi a condus in persoana expeditia din anul 1462, pana la Brasov, regele n-a fost in stare sa sprijine rezistenta eroica disperata a Tarii Romanesti conduse de Vlad Tepes.

O soarta si mai grea indura Bosnia, care refuzase de asemenea supunerea sub tribut. in mai-iunie 1463 sultanul ocupa circa 70 de cetati bosniace, inclusiv cele mai puternice fortarete ale tarii, lichidand practic acest stat, pe cand regele Matia Corvin in fruntea armatei regale nu cuteza sa intre in actiune. Ungaria isi pierduse cu totul centura de protectie formata de state vasale dinspre turci, ramanand singura in fata dusmanului. incheierea pacii cu Austria in vara aceluiasi an si larga sustinere internationala ii permiteau lui Matia Corvin sa intreprinda in anii 1463 si 1464 cele mai ample actiuni ofensive antiotomane din timpul domAZniei sale, neegalate nici chiar in epoca urmatoare pana la caderea Ungariei, in anul 1526.

intre octombrie-decembrie 1463 recucerea o parte importanta ar Bosniei cu fortaretele Jaice, Kliuci si Banialuka, punandu-se bazele banatului Bosniei cu centrul la Jaice. in anul urmator armatele ungare rezistau asediului sultanului in principalele centre fortificate si reuseau chiar ocuparea cetatii Srebrenita, dar renuntau la Zvornik. Ceea ce a urmat pe acest front pana la 1520 a fost un razboi static, de pozitii, de-a lungul unei frontiere relativ staAZbile9. Regatul dispunea de doua linii de aparare intre Carpati si Adriatica. PriAZma pornea de la Orsova, prin Belgrad, Sabat, banatul de Srebrenita, Banialuka, Jaice, pana la Klis si Skradin la Adriatica.

Cea de a doua, mai spre interior, pornea din Caransebes, prin Timisoara, Sirmiu (Srjem), Dubica, Krupa, Bihaci, la Segnia (Senj) in Dalmatia. Desi conflictele de granita au fost foarte frecvente, initiativa fiind de partea turcilor, pana la 1514 au avut loc doar doua rectificari importante ale statu-quo-ului: la 1476 ocuparea Sabatului, ultimul succes ungar in zona si pierderea Srebrenitei la 1512. Presiunea asupra UngaAZriei era intretinuta doar prin intermediul trupelor sangeacurilor de granita, care aveau in fata garnizoanele ungare, platite tot mai greu din vistierie, presarate pe liniile defensive amintite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.