Transformarea, transportul si depozitarea substantelor organice in plante

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Viteza de conducere variaza si in functie de natura substantelor, de conditiile externe si de starea fiziologica a plantelor.
Exista, de asemenea, o periodicitate anuala, intrucat majoritatea tuburilor ciuruite sunt obturate in timpul iernii prin dopuri de caloza, ceea ce incetineste mult translocatia sevei elaborate.Migrarea substantelor organice in parenchimuri, numita si "transfer orizon[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Transformarea, transportul si depozitarea substantelor organice in plante

Viteza de conducere variaza si in functie de natura substantelor, de conditiile externe si de starea fiziologica a plantelor.
Exista, de asemenea, o periodicitate anuala, intrucat majoritatea tuburilor ciuruite sunt obturate in timpul iernii prin dopuri de caloza, ceea ce incetineste mult translocatia sevei elaborate.Migrarea substantelor organice in parenchimuri, numita si "transfer orizontal", se face pe distante scurte. In frunze celulele fotosintetizante nu sunt prea indepartate de tesutul liberian, iar in organele de rezerva tesuturile de inmagazinare sunt parenchimurile lemnoase sau liberiene secundare.

Migrarea substantelor organice in parenchimuri este un transport activ, metabolic si mai rapid decat transportul prin difuziune. Acest transport este, totodata si selectiv.Organele in care sunt depozitate substantele de rezerva difera foarte mult in functie de specie. Combinatiile chimice sub forma carora se pun in rezerva aceste substante sunt, de asemenea, caracteristice diferitelor specii de plante si organelor acestora de depozitare.

In tulpini si ramuri, substantele de rezerva (glucoza, fructoza, zaharoza) se depun in parenchimul cortical si cel al razelor medulare, in parenchimul liberian si cel lemnos, precum si in maduva.
La plantele bienale in primul an de viata se acumuleaza cantitati mari de zaharoza in radacini (de exemplu, la sfecla de zahar, 14-26% din substanta uscata o reprezinta zaharoza de rezerva).In bulbii unor plante (ceapa, usturoi) se depun cantitati mari de glucoza si fructoza.
In fructe se depun glucide solubile: glucoza in boabele de struguri, fructoza in mere si tomate; aceste substante nu au insa un rol de rezerva.

Principala polizaharida de rezerva este amidonul, ce se depune in cantitati mari in seminte, tuberculi, rizomi, dar si in tulpinile si ramurile plantelor lemnoase. La plantele din familia Compositae, principala substanta de rezerva din radacini si rizomi este inulina. Hemicelulozele se depun in semintele de lupin, lucerna, ricin si cafea, iar substanAZtele pectice se depun in bulbii plantelor din familiile Liliaceae si Orchidaceae.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.