Traian

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.38

nivel: Gimnaziu

In timpul lui Traian, viata economica a prosperat, agricultura s-a refacut, impozitele au fost micsorate, s-au creat case de imprumut ptr micii proprietari, fonduri pentru ajutorarea orfanilor. Traian a luat masuri ptr dezvolatrea comertului, a fost marit portul Ostia(langa Roma), unde erau imbarcate si debarcate marfurile pe corabiile maritime pe cele fluviale. Capitala a fost impodobita cu const[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Traian

In timpul lui Traian, viata economica a prosperat, agricultura s-a refacut, impozitele au fost micsorate, s-au creat case de imprumut ptr micii proprietari, fonduri pentru ajutorarea orfanilor. Traian a luat masuri ptr dezvolatrea comertului, a fost marit portul Ostia(langa Roma), unde erau imbarcate si debarcate marfurile pe corabiile maritime pe cele fluviale. Capitala a fost impodobita cu constructii marete, printre care forul lui Traian.

Traian a dus o politica de cuceriri, cautand sa extinda si sa intareasca granitele imperiului, in vremea sa, statul roman avea cea mai mare intindere. In Europa ajunsese la Rin si Dunare, in Asia fusesera cucerite Armenia, Mesopotamia, N-V Arabiei si pen. Sinai. Mai stapanea si partea de N a Africii. Cea mai importanata cucerire a lui Traian a fost insa Dacia.

De la inceputul domniei, imparatul Traian s-a pregatit pentru supunerea Daciei. Serbarile date la Roma in cinstea acestei victorii au tinut 123 zile, Traian a pus sa se ridice un monument care sa aminteasca victoriile sale in razboaiele dacice : « Columna lui Traian », asezata in forum la Roma. Acest monument prezinta o mare importanta pentru istoria poporului nostru. Columna lui Traian ne reda lupta eroica a poporului dac pentru apararea libertatii.

Dacii si romanii s-au confruntat in 2 razboaie intre anii 101-102 si 105-106dHr. La 25 martie 101 dHr im. Traian iesea din Roma pentru a cuceri Dacia (lucru care nu i-a reusit nici lui Caesar in 44 iHr, nici lui Domitian in 86-89dHr).

Traian a descoperit dincolo de Dunare, in Oltenia, Muntenia si Ardeal, de la Dobreta pana la Marca si Jogodin constructii ciclopice din piatra si andezite perfect fasonate, cel mai performant plug din lume, metalurgi si astronomi, luptatori si filosofi. Columna lui Traian nii prezinta pe dacii civilizati, iar in lupte participa doar barbatii maturi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.