Tragicul an 1940 in istoria romanilor

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.93

nivel: Liceu

Devenise clar ca, in noile conditii, mentinerea vechii politici de apropiere de democratiile occidentale trebuia abandonata, normalizarea raporturilor cu Reichul fiind conditionata de raspunsul pozitiv pe care Romania trebuia sa-l dea vecinilor sai revizionisti.
Deteriorarea raporturilor romano-sovietice. Notele ultimative privind Basarabia si Bucovina. Stahn si acolitii sai, constienti ca [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tragicul an 1940 in istoria romanilor

Devenise clar ca, in noile conditii, mentinerea vechii politici de apropiere de democratiile occidentale trebuia abandonata, normalizarea raporturilor cu Reichul fiind conditionata de raspunsul pozitiv pe care Romania trebuia sa-l dea vecinilor sai revizionisti.
Deteriorarea raporturilor romano-sovietice. Notele ultimative privind Basarabia si Bucovina. Stahn si acolitii sai, constienti ca victoriile germane in Apus grabesc razboiul din Rasarit, a relansat "planul de expansiune" initiat la 17 septembrie 1939, ceea ce i-a determinat pe V.M. Molotov sa afirme ca rezolvarea problemei Basarabiei si Bucovinei nu sufera nici o amanare.

in acest sens, ministrul de externe sovietic a adresat o nota lui Schulenburg, ambasadorul Germaniei la Moscova, in seara de 23 iunie, prin care se cerea solutionarea imediata a litigiului pentru Basarabia. Pretentiile sovietice se intindeau si asupra Bucovinei, populata, in acceptiunea ministrului de externe sovietic, de ucrainieni.
in raspunsul lui Ribbentrop, care a parvenit la Moscova la 25 iunie, nemultumirea Reichului, pentru ca termenii acordului germano-sovietic fusesera depasiti, este evidenta. Dupa ce se consimtea la anexarea Basarabiei, pretentia cedarii Bucovinei este considerata drept ceva nou.

Demersul german sublinia importanta solutionarii pasnice a acestui diferent, in contextul importantei economice exceptionale pe care o are Romania, tara petroliera si cerealiera in ansamblul intereselor germane. Solicitarile germane nu au ramas fara ecou din moment ce, a doua zi, dimineata, pe 26 iunie 1940, Molotov a limitat revenAZdicarile sovietice la Basarabia si nordul Bucovinei. in seara aceleiasi zile, la orele 22, ministrul roman in capitala sovietica, Gheorghe Davidescu, a fost chemat la Kremlin spre a i se inmana nota ultimativa privind cedarea teritoriilor, mai sus numite, in 24 ore.

inainte de a cunoaste hotararea autoritatilor romane, dar dupa ce a luat cunostinta de textul sovietic, ambasadorul nostru a contestat vehement argumentele expuse, considerandu-le complet lipsite de temei. El a tinut sa afirme ca vreme de 20 de ani Romania s-a straduit sa intretina raporturi de buna vecinatate cu U.R.S.S., cu convingerea ca "tara noastra, puternica in granitele ei etnice, este o garantie de securitate pentru toti vecinii ei".

Discutia a continuat cu accente contradictorii. Molotov a insistat asupra unui raspuns imediat, in speranta unei reglementari pasnice, altfel recursul la forta fiind inevitabil. Gheorghe Davidescu a apreciat ca termenul de 24 de ore este insuficient pentru retragerea din cele doua provincii, de asemenea neindestulator spre a se lua o hotarare la Bucuresti.

Ziua de 27 iunie a fost deosebit de agitata. Activitatea diplomatiei romane a urmarit, in primul rand, reactia Marilor Puteri si a tarilor din intelegerea Balcanica (Germania, Italia, Turcia, Grecia si Iugoslavia) la ultimatumul sovietic. Departe de a fi incurajatoare, aceste contacte, de ultima ora, au subliniat o data mai mult izolarea completa a tarii noastre si au determinat raspunsul asteptat la Moscova.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.