Traficul si consumul ilicit de droguri

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.18

nivel: Facultate

Referat despre Traficul si consumul ilicit de droguri
Într-un prin sens, prin acest concept trebuie întelese experientele – operatiunile de dozare, combinare, încercare – efectuate cu produsele si substantele stupefiante ori psihotrope în scopul înzestrarii acestora cu calitatile dezirabile persoanei ce le-a comandat. Astfel de
experiente sunt realizabile, în regula gener[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Traficul si consumul ilicit de droguri

Referat despre Traficul si consumul ilicit de droguri
Într-un prin sens, prin acest concept trebuie întelese experientele – operatiunile de dozare, combinare, încercare – efectuate cu produsele si substantele stupefiante ori psihotrope în scopul înzestrarii acestora cu calitatile dezirabile persoanei ce le-a comandat. Astfel de
experiente sunt realizabile, în regula generala, în mediul si cu instrumentul de laborator. Într-un al doilea sens, conceptul are întelesul de încercare, prin experienta, de a vindeca o afectiune prin tratarea acesteia cu substante ori produse stupefiante ori psihotrope.
Constituie infractiune si experimentarea substantelor ori produselor stupefiante asupra propriului corp, legea nefacând nici o distinctie în aceasta privinta.

c) Cultivare în scop de prelucrare a plantelor care contin stupefiante. Cultivarea presupune însamântarea, rasadirea si îngrijirea de plante – din cele mentionate la lit.m) – în vederea prelucrarii si a obtinerii , din procesul prelucrarii, a unor substante stupefiante. Este necesar – pretinde imperativ legea – ca activitatea de cultivare a plantelor sa fie întreprinsa exclusiv în scopul aratat. Nu va constitui deci infractiune fapta de a cultiva asemenea plante pentru a îndeplini functii ornamental-decorative sau în oricare alt scop decât al prelucrarii în vederea producerii de droguri. Prescriere de catre medic, fara a fi necesar, a drogurilor de mare risc.

1.- Conceptul prescriere de medicamente ce încorporeaza droguri are, în sensul voit de legiuitor, un continut complex si mai larg decât acela utilizat în administratia sanitara. Distingem în actul de prescriere, în primul rând, scrierea propriu-zisa a recomandarii de a se administra un astfel de medicament, scriere care se opereaza într-o modalitate aparte – pe formulare speciale, cu timbru sec, sau în condici de prescriptii medicale ori condici de aparat destinate exclusiv prescrierilor de aceasta natura din unitatile sanitare umane sau veterinare. În sfârsit – si acesta este elementul esential ce particularizeaza prescrierea unui medicament ce contine droguri – prescrierea, adica reteta trebuie sa intre efectiv în posesia celui caruia i s-a prescris medicamentul, numai astfel existând posibilitatea folosirii ei de catre titular.

2.- Fara a fi necesar. Prin prescrierea unui medicament ce contine droguri „fara a fi necesar” trebuie înteleasa acea activitate neconditionat frauduloasa a medicului de a face sa ajunga, în mâinile unei persoane, o reteta care îi da acesteia posibilitatea sa obtina ilicit produsul stupefiant. Nu va satisface aceasta cerinta si deci nu va constitui infractiune fapta medicului de a diagnostica gresit afectiunea pacientului si de a-i prescrie, în prelungirea erorii, un medicament de aceasta natura, sau fapta medicului de a prescrie un asemenea medicament, desi potrivit unei scoli medicale de conceptie diferita era indicata punerea în opera a altor medicatii sau mijloace terapeutice.

3.- Administrare de droguri de mare risc unei alte persoane, fara indicatie medicala. Conceptul „administrare”, în contextul legii, are întelesul de actiune prin care se introduce în corpul unei alte persoane o substanta sau un produs ce contine droguri. Actiunea se poate
exprima în diverse modalitati si realiza în varii mijloace: injectare – intravenos ori intramuscular -, aplicare de plasturi ori supozitoare, ingestie alimentara ori oferirea spre inspirare; în ultimele doua modalitati apare o cooperare activa între autorul infractiunii si
individul-victima, primul aducând su punând drogul – sub forma de aliment, bautura ori produs care emana vapori – în conditii în care secundul le poate mesteca, dupa caz ingurgita ori inhala. Pentru a constitui infractiunea prevazuta în art.7 din lege, actiunea de administrare a drogurilor trebuie a fi efectuata „în afara conditiilor legale”, caci numai în acest caz fapta prezinta pericol social.

d) Punerea la dispozitie a unui local, a unei locuinte sau a oricarui loc amenajat pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri. Activitatea incriminata presupune, în primul rând, existenta unui „anumit loc” – locuinta, gradina, local, garaj, salupa, etc – aflat în folosinta organizatorului, pe care acesta îl
pune la dispozitia consumatorilor de droguri. În al doilea rând, informarea – directa ori indirecta – a unui cerc – mai larg ori mai restrâns – de persoane, despre existenta unui asemenea loc si facilitatea oferita de a consuma acolo droguri. În sfârsit, în al treilea rând, asigurarea ambientului propice scopului si, de buna seama, a discretiei.

Va fi irelevant pentru realizarea infractiunii în aceasta modalitate daca drogurile ori instrumentarul trebuincios (seringi, pipe, plasturi, etc) sunt puse la dispozitie de organizator, de furnizori „calificati” ori ocazionali, sau aduse de însisi consumatori, dupa cum este irelevant daca organizatorul pretinde ori primeste sume de bani sau alte foloase pentru serviciul prestat ori oficiaza gratuit astfel de întruniri, în sfârsit, nu va prezenta importanta nici împrejurarea ca drogurile sunt consumate de toxicomani în colectiv (simultan) ori individual (separat).

Conceptul „tolerare” a consumului de droguri presupune si el, la rândul sau, existenta unui loc – de tipul celui exemplificat mai sus - aflat în folosinta sau la dispozitia autorului infractiunii, în care acesta îngaduie administrarea ori autoadministrarea de droguri. Asadar, în
aceasta modalitate normativa gradul de implicare a autorului infractiunii este mai redus, activitatea lui limitându-se la simpla permisiune de a i se folosi „locul” de catre toxicomani pentru a consuma droguri. Nu prezinta importanta pentru realizarea infractiunii daca autorul îngaduie consumul de droguri mai multor persoane concomitent ori succesiv si nici daca – în deosebire de varianta anterioara – s-a permis drogarea doar a unei singure persoane.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.