Traficul de persoane

1x punct

categorie: Drept

nota: 9.28

nivel: Liceu

Cauze ale traficului de persoane
Nivelul de trai. Cele mai multe dintre victime apartin unor familii in care unul dintre parinti, sau chiar ambii, sunt someri, confruntandu-se cu mari dificultati materiale.

Marea majoritate a victimelor traficului provin din Moldova, care este recunoscuta pentru pungile de saracie comunitara. Din moment ce comunitatea nu ofera prea multe pers[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Traficul de persoane

Cauze ale traficului de persoane
Nivelul de trai. Cele mai multe dintre victime apartin unor familii in care unul dintre parinti, sau chiar ambii, sunt someri, confruntandu-se cu mari dificultati materiale.

Marea majoritate a victimelor traficului provin din Moldova, care este recunoscuta pentru pungile de saracie comunitara. Din moment ce comunitatea nu ofera prea multe perspective (locuri de munca, locuinte), femeile merg sa castige bani pentru a-si putea satisface anumite nevoi. Persoanele sarace sunt cele mai vulnerabile. Desi din analizele intreprinse se observa ca fetele provin din familii unde nu exista probleme financiare atat de mari, saracia este inca considerata a fi una dintre cauzele traficului.

Educatia. Cele mai multe dintre persoanele care sunt traficate nu si-au incheiat ciclul obligatoriu de educatie. Lipsa de o calificare adecvata, de experienta pe piata muncii, le obliga pe victime sa se orienteze in tarile de destinatie numai spre munci care nu cer indemanare si pricepere foarte mare, unde sunt prost platite, sau spre locuri de munca temporare, desfasurate in conditii precare

Mediul familial. Victimele provin, in general, din familii in care alcoolismul, conflictele si antecedentele penale sunt o constanta, ca si lipsa afectiunii parentale. De aceasta situatie familiala profita multi dintre traficanti in momentul racolarii. Multe dintre victime incearca sa scape dintr-un mediu familial dominat de violenta sau un mediu familial prea constrangator.

Existenta unui model de succes. Una dintre cauzele cele mai importante o reprezinta modelul de reusita in viata pe care victimele il au. Din analiza cercetarilor facute in domeniul traficului de persoane a reiesit ca principalacauza a migratiei o reprezinta nu lipsa mijloacelor de trai, ci perceptia indivizilor vizavi de posibilitatile lor de autorealizare in Romania.

Un mediu in care oportunitatile oferite generatiei tinere sunt extrem de reduse, iar sansele de angajare sunt mici, ii face pe cei mai multi sa considere ca nu se pot realiza decat in strainatate.

Frecventele modalitati de racolare a victimelor sunt propunerile directe facute chiar de rude, cunostinte, prieteni; anunturile din ziare, ca de exemplu: "Recrutam tinere fete, dansatoare, balerine, pentru tara X, plecare imediata." ; falsele oferte de locuri de munca in strainatate.

In tarile de destinatie victimele traficului sunt lipsite de dreptul la autodeterminare, libertate si securitatea persoanei. Ele nu-si pot alege timpul si conditiile de activitate, iar in caz de prostituare - sunt lipsite de posibilitatea de a se proteja de bolile sexual-transmisibile. Aproape in toate cazurile, persoanele traficate sunt impuse se execute munci de sclav. Ele se afla in totala dependenta de traficanti.

Pentru a nu deveni o victima a acestui fenomen trebuie sa tineti cont de urmatoarele recomandari:Nu acceptati promisiunile persoanelor necunoscute de a pleca in strainatate pentru diverse slujbe care nu necesita calificare.Nu dati nimanui pasaportul, sub nici un motiv, cu exceptia organelor statului.Refuza ofertele de genul "Platesc eu cheltuielile pentru tine si te rascumperi tu cand ajungem!".In caz de nevoie de ajutor peste hotare, nu ezitati in a cere ajutorul ambasadelor Romaniei sau organizatiilor umanitare internationale!

Daca totusi luati hotararea de plecare,trebuiesc lasate familiei,prietenilor urmatoarele informatii:Cu cine si unde plecati - Locul de munca si locul de trai (nr. de telefon, denumirea si adresa companiei/firmei).

De asemenea este indicat :Sa faceti cat mai multe copii ale tuturor actelor necesare pentru calatorie si sa le pastrati la voi - va vor ajuta in cazul in care vei fi deposedati de acte.Sa invatati limba tarii de destinatie sau, cel putin, un volum minim de cuvinte , sa va puteti descurca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.