Traditionalismul

1x punct

categorie: Romana

nota: 5.31

nivel: Gimnaziu

Denumirea curentului provine de la termenul „tradiție”. În cultura română, tradiționalismul se manifestă în două perioade distincte: la începutul secolului al XX-lea, fiind reprezentat de sămănătorism și poporanism, iar între cele două Războaie Mondiale de găndirism.

1.Sămănătorismul este un curent literar și de atitudine ideologică, al cărui nume derivă de la revista &[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Traditionalismul

Denumirea curentului provine de la termenul „tradiție”. În cultura română, tradiționalismul se manifestă în două perioade distincte: la începutul secolului al XX-lea, fiind reprezentat de sămănătorism și poporanism, iar între cele două Războaie Mondiale de găndirism.

1.Sămănătorismul este un curent literar și de atitudine ideologică, al cărui nume derivă de la revista „Sămănătorul”, înființată de Alexandru Vlahuță și George Coșbuc în 1901. Istoria, natura, folclorul, opoziția sat-oraș, dezrădăcinarea și înstrăinarea țăranului ajuns la oraș sunt temele predilecte ale sămănătoriștilor. Țăranul este redat într-o aură idealizată, fiind singurul capabil de valori spirituale deosebite.

În primele povestiri ale lui Mihail Sadoveanu pot fi identificate elemente ale curentului. În poeziile lui Ștefan Octavian Iosif, Alexandru Vlahuță și Octavian Goga pot fi identificate influențe sămanătoriste. Este inițiată discuția despre specificul național. Dacă inițial curentul poate fi interpretat ca un neoromantism, sub influența lui Eminescu, prin Nicolae Iorga capătă accente ostile la adresa modernismului poetic.

2.Poporanismul este o moșcare politică și socială inițiată de Constantin Stere, într-un număr de articole publicate la sfărșitul secolului al XIX-lea, în care se afirma datoria sfântă a intelectualului față de popor, interesul pentru viața rurală, necesitatea veridicității în artă a simpatiei față de țărani.

Calistrat Hogaș, Gala Galaction ilustrează parțial ideologia poporanismului. „Viața românească” era o publicație importantă a epocii.Confuzia care se producea era între etnic și estetic, astfel că orice operă care reflecta lumea satului, elementele specificului național, era considerată valoroasă.

3.Gândirismul reprezintă curentul literar și ideologic constituit în jurul revistei „Gândirea”, apărută în 1921 și mutată la București în 1922. Eclectic (divers), la început, programul revistei se configurează cu pregnanță începând cu anul 1926, prin Nichifor Crainic.

Sunt susținute valorile naționale, miturile bizantine și autohtonismul, cultul limbii naționale, al sângelui. Colanoratori ai revistei au fost: Lucian Blaga, Adrian Mnaiu, Aron Cotruș, Ion Pillat, Vasile Voiculescu, Ion Vinea, Cezar Petrescu, Mateiu Caragiale.Doctrina găndiristă are în centru autohtonismul și afirmă că ortodoxismul reprezintă „cerul spiritualității românești”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.