Traditionalism - Aci sosi pe vremuri

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Reactia pe care traditionalistii au manifestat-o a fost una de respingere vehementa a oricarei tendinte de modernizare a literaturii, infruntand in acest fel orientarea catre o sincronizare cu spiritul veacului. Traditionalismul poate fi privit asadar, in perfecta opozitie cu modernismul. Daca cel din urma era deschis spre valorile occidentale, pronuntandu-se pentru sincronizarea literaturii roman[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Traditionalism - Aci sosi pe vremuri

Reactia pe care traditionalistii au manifestat-o a fost una de respingere vehementa a oricarei tendinte de modernizare a literaturii, infruntand in acest fel orientarea catre o sincronizare cu spiritul veacului. Traditionalismul poate fi privit asadar, in perfecta opozitie cu modernismul. Daca cel din urma era deschis spre valorile occidentale, pronuntandu-se pentru sincronizarea literaturii romane cu cea apuseana, traditionalismul adopta o atitudine contrarie, de inchidere, de izolare in datele unui etnicism conceptual.

Scriitorii traditionalisti adopta o pozitie de conservare a formelor clasice de constructie a operelor literare, fara a ingadui experimente sau inovatii. Aceasta atitudine de retragere intr-un trecut purificator, cathartic, de respingere a cotidianului citadin, au constituit modalitati de stabilire a unui echilibru pierdut, de regasire a originaritatii. Traditionalismul romanesc a fost consolidat de samanatorism si poporanism, dupa ce bazele acestuia au fost stabilite de epigonii lui Mihai Eminescu.

Din acest punct de vedere, curentul a manifestat trei directii: orientarea "gandirista", centrata in jurul revistei "Gandirea" , al carei conducator, Nichifor Crainic, indemna catre o literatura religioasa, motivand aceasta directionare ca unica modalitate de acceptare a unui spirit oriental; orientarea samanatorista, centrata in jurul revistei "Samanatorul", condusa pe rand de Al. Vlahuta, G. Cosbuc, N. Iorga, a caror preocupare a fost aceea de a conserva spatiul rural, prin protejarea traditiilor si cea de-a treia grupare traditionalista, poporanismul, grupata in jurul revistei "Viata romaneasca", condusa o lunga perioada de G.

Ibraileanu, care a orientat aceasta grupare poporanista catre un sentiment de "simpatie" si "solidaritate" fata de taranime.
Daca orientarea samanatorista si cea poporanista s-au concretizat inaintea Primului Razboi Mondial, gandirismul se manifesta in perioada interbelica, impartind colaboratorii revistei in doua tabere. Pe de o parte Lucian Blaga, in articolul program "Revolta fondului nostru nelatin" imrpima o noua atitudine in ceea ce priveste originea poporului roman.

Daca marii cronicari ai secolului al XVII-lea s-au straduit sa demonstreze apartenenta poporului roman la latinitate, Lucian Blaga indeamna catre redescoperirea rudimentelor de cultura dacica, tracica, pe care civilizatia latina nu le-a putut inabusi. Intoarcerea catre origini si mituri este inteleasa ca unica modalitate de conservare a unei culturi aflata sub amenintarea civilizatiei. "Sa fin din cand in cand barbari", indemna el, acordand cuvantului barbar sensul originar, acela de "nelatin".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.