Traditia populara olteneasca

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.75

nivel: Facultate

Sentimentele de dragoste si atasament fata de anumite lucruri abstracte ca: tara, popor, judet, oras, iau nastere mai greu la prescolari, dar in mod treptat, plecand de la lucruri concrete ca cele amintite, aceste reprezentari se formeaza, se adancesc si se inteleg.De aceea am pornit de la activitati simple de colorat harta tarii in culorile tricolorului, vorbind de hotare, amintind de Stefan Ce[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Traditia populara olteneasca

Sentimentele de dragoste si atasament fata de anumite lucruri abstracte ca: tara, popor, judet, oras, iau nastere mai greu la prescolari, dar in mod treptat, plecand de la lucruri concrete ca cele amintite, aceste reprezentari se formeaza, se adancesc si se inteleg.De aceea am pornit de la activitati simple de colorat harta tarii in culorile tricolorului, vorbind de hotare, amintind de Stefan Cel Mare in "Stejarul din Borzesti", de turci, de tatari, am explicat semnificatia celor trei culori.

Am trecut apoi la un joc din bucatele conceput de mine , prin care pe conturul hotarelor tarii asezam judetele, invatandu-i sa-l recunoasca pe al nostru dupa asezare, forma, culoare si initiale. Tot prin reconstituire din bucatele am invatat zonele mari ale tarii: Moldova, Ardealul, Dobrogea si Tara Romaneasca. Pastrand traditia locala am experimentat in activitati pe lut moale, pregatit inainte de mine pentru a fi mai usor de manuit.Pe tot parcursul acestor activitati le-am povestit despre indeletnicirile, ocupatiile, mestesugurile traditionale si uneltele care se foloseau si spre exemplificare am adus o ulcica si o vaza pentru flori din ceramica neagra legand ceva concret de cunostintele dobandite.

Le-am explicat despre poporul nostru, deci si despre olteni, se spune ca printre multe calitati pe care le poseda: harnicie, perseverenta, devotament, curaj, cinste modestie, ospitalitate - o are si pe aceea de a fi adevarati faurari de frumuseti fiind un popor cu multa fantezie, imaginatie si spirit creator.De aceea am stimulat creativitatea la prescolari prin multiple cai si mjloace variate, dandu-le posibilitatea copiilor de a se manifesta liber, formand si consolidand in paralel sentimentele necunoscute pana atunci de cunoastere si recunoastere a valorilor locale.

Razboiul de tesut, pe care le aveam in gradinita, am ales cateva fete care sa aiba rabdare si pricepere pentru a tese la inceput cu resturi textile colorate apoi cu lana colorata. Imbinarea celor doua tipuri de fire textile a necesitat multa grija in alegerea culorilor, dezvoltandu-le gustul estetic, dar si invatarea culorilor si nuantelor. Covorul oltenesc are specificul lui cu chenar pe margine si flori stilizate, s-a avut grija ca frunzele sa fie verzi, iar florile rosii, galbene, albastre, iar fondul de obicei rosu asa cum sunt covoarele oltenesti.

Le-am exemplificat cu costumele nationale oltenesti din coltul traditional din Cabinetul Metodic, ca aceasta indeletnicire se pastreaza de sute de ani din generatie in generatie.Am colorat apoi Tricolorul ale carui culori le-am atasat la harta tarii intr-o activitate practica de taiere, lipire si imbinare, dupa care s-a putut petrece foarte usor la harta judetului, printr-o activitate practica de a decupa dupa contur si a colora.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.