Traditia gandirii critice si a argumentatiei

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.68

nivel: Liceu

Socrate rosteste trei discursuri in apararea sa. Intr-unul angajeaza un scurt dialog cu unul dintre acuzatori. In celelalte formuleaza o serie de argumente, legate intre ele. Care sunt aceste argumente? Care este concluzia finala a acestui proces argumentativ desfasurat, va reamintesc, intr-o situatie de "viata si de moarte"? Ce lectie trebuie sa invatam de la Socrate (sau de la Platon)? De ce inc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Traditia gandirii critice si a argumentatiei

Socrate rosteste trei discursuri in apararea sa. Intr-unul angajeaza un scurt dialog cu unul dintre acuzatori. In celelalte formuleaza o serie de argumente, legate intre ele. Care sunt aceste argumente? Care este concluzia finala a acestui proces argumentativ desfasurat, va reamintesc, intr-o situatie de "viata si de moarte"? Ce lectie trebuie sa invatam de la Socrate (sau de la Platon)? De ce incearca el sa ne convinga?Pentru a putea raspunde la toate aceste intrebari trebuie mai intai sa citim inteligent dialogul - sa citim astfel incat sa intelegem ce citim. Asta nu e atat de simplu pe cat pare.

Pot aparea mai multe feluri de dificultati.Toate aceste dificultati sunt destul de usor de solutionat. E suficient sa deschidem niste dictionare, o istorie a Greciei antice, un dictionar bun de mitologie sau o cartulie despre religia greaca. Ce NU trebuie sa facem este sa citim o prefata, un comentariu sau o introducere in filosofia lui Platon, luand de bun tot ce scrie acolo. Noi suntem acei care trebuie sa intelegem dialogul, sa ne formam o parere (argumentata, intemeiata) despre motivul pentru care a fost Socrate condamnat la moarte. Cum spuneam, toate elementele de la 1-4 se pot usor rezolva.

Ce e mai greu de rezolvat este urmatoarea dificultate:Pentru o serie de ganditori renascentisti, (Erasmus) Socrate a fost un precursor al lui Christos, un adept al monoteismului si un iluminat care a vrut sa aduca oamenii la "adevarata religie".Pentru cea mai mare parte a filosofilor, Socrate marcheaza un moment de cotitura a spiritului, un moment de nastere al filosofiei politice ca filosofie prima (L. Strauss), al filosofiei prorpriu-zise, al unui nou model de desavarsire umana care avea sa devina modelul predilect al lumii antice (M. Foucault) etc.

Societatea deschisa si dusmanii ei, explica condamnarea lui Socrate ca un proces politic instrumentat de adversarii democratiei ateniene, "speriati" de deschiderea lumii, de abolirea societatii inchise, marcati psihologic de trecerea de la un tip de cultura tribala, inchisa, aristocratica, marcata de legi, norme, reguli si credinte sigure, la o lume democratica, o societate deschisa, instrumentalizata etc.Claude Mosse trece in revista tot fondul politic al procesului in Procesul lui Socrate, Ed. Orizonturi, Bucuresti.

Heidegger a spus ca daca din vremea lui Socrate si pana astazi nici un alt regim democratic nu a mai condamnat la moarte vreun filosof, aceasta nu inseamna decat ca din vremea lui Socrate si pana astazi nici un filosof de statura lui nu a mai trait intr-un regim democratic (Alexandru Dragomir, Crase banalitati filosofice, 2004, pentru una dintre cele mai interesante interpretari la Apararea lui Socrate).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.