Tracismul Macedonenilor - Tracul Alexandru cel Mare

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.80

nivel: Liceu

In secolul 6.i.H componeta etnica a statului macedonean era urmatoarea: 50% traci,30% iliri si doar 20% greci (in plus pentru cei ce nu stiu,ilirii erau un neam inrudit cu tracii,este adevarat ca Macedonia era un stat mai mixt insa ce este important de retinut este ca elementul tracic era dominant!) si avand in vedere ca in anul 439 i.H regatul macedonean este invadat de tracii lui Sitalces, iar i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Tracismul Macedonenilor - Tracul Alexandru cel Mare

In secolul 6.i.H componeta etnica a statului macedonean era urmatoarea: 50% traci,30% iliri si doar 20% greci (in plus pentru cei ce nu stiu,ilirii erau un neam inrudit cu tracii,este adevarat ca Macedonia era un stat mai mixt insa ce este important de retinut este ca elementul tracic era dominant!) si avand in vedere ca in anul 439 i.H regatul macedonean este invadat de tracii lui Sitalces, iar independenta si-a castigat-o in timpul domniei lui Filip al-2-lea, care pentru a o obtine se casatoreste cu Meda, o printesa geta ( traca la randul ei ),fiica regelui Cothleas.Relatia dintre cei doi a fost una extrem de stransa deoarece atunci cand Filip a murit si Meda a trecut in lumea cealalta comitand suicid.

Dar acest comportament chiar daca pare ciudat, el reprezinta o traditie tracica.In cultura traca, barbatul putea sa isi ia mai multe neveste insa doar una, preferata lui avea "onoarea"de a muri odata cu el . Ma indoidesc de faptul ca macedonenii ar fi capatat obiceiurile trace, din cauza ca ele erau puse in practica numai in grupuri restranse, nu erau expuse lumii exterioare ne-tracice.

Raspunsul plauzibil este urmatorul : macedonenii nu au preluat obiceiurile trace deoarece ei deja le aveau!Iar asta demonstreaza apartenenta lor la neamul tracic.In al doilea rand, ca sa demonstrez aparteneta macedonenilor la neamul tracic, trebuie sa fac niste paralele legate de tactica militara. Dupa cum am mai spus grecii foloseau tactici care includeau rigiditate si arma lor principala era infanteria grea, armele care erau utilizate de la distanta gen : arcurile si prastiile de asemenea nu reprezentau interes,iar cavaleria era folosita doar pentru recunoastere.

De partea cealalta, macedonenii erau total diferiti, tacticile lor aveau caracter tracic deoarece : regiditatea era inlocuita cu mobilitatea, cavaleria avea un loc fruntas (pana si grecii spuneau ca aceasta era formata din barbari) si in plus purtau coifuri si armuri trace, peltastii si prastieri aveau de asemenea un rol important(tracii erau considerati cei mai letali sulitasi,iar peltast insemna sulitas), comandantii de falanga macedoneana aveau coifuri incovoiate tipice pentru traci, iar infanteristii din componenta falangei pe langa lance, in lupta de aproape foloseau Romphaia,sabia curbata arma de asemenea specifica tracilor (se stie ca grecii foloseau sabii drepte!).

Pentru scepticii care ar putea spune ca acel tip de armura nu era trac, atunci sa verice specificul armurii grecesti, care oferea protectie insa limita mobilitatea, in contrast cu acest tip de armura, cea traca era confectionata din solzi de hotel captusiti cu piele groasa. Exemplu cel mai elocvent il reprezinta armura purtata de catre imparatul tracilor uniti,Alexandru Macedon.

Intr-un spirit realist Nicolae Iorga, marele nostru istoric, spunea ca nenorocul ni se trage de la Alexandru cel Mare, care in loc sa-si ridice privirile spre Miaza-noapte si sa uneasca toate neamurile tracice intr-un mare imperiu, Alexandru s-a lasat atras in orbita civilizatiei mediteraneene si, ajuns in culmea puterii, s-a indreptat spre Asia. Thracii care, dupa spusa lui Herodot, erau "cel mai numeros popor" au pierdut, prin Alexandru, singura lor sansa de a intra in istoria universala ca factor autonom.

Ei au contribuit la facerea Istoriei, dar in numele altora: in numele Imperiului Roman sau al Bizantului, prin imparatii pe care i-au dat cu prisosinta atat Rasaritului cat si Apusului. Dar Nicolae Iorga a inteles admirabil consecintele indepartate ale gestului lui Alexandru Machedon: uriasul rezervor de oameni, energii si mituri pe care il constituia spatiul balcano-carpatic, nu si-a mai putut gasi de atunci prilej de a intra masiv si de-sine-statator in Istorie. Politiceste Tracii au pierit fara urmasi...insa dupa cum bine stim ei exista si azi.

Este interesant cum inainte (ma refer la secolul 4.i.H) grecii ii considerau pe macedoneni barbari, iar acum, in prezent isi aroga apartenenta macedoneana.Se stie ca grecii utilizau termenul de "barbar"pentru cei de alta natiune! Acum partea amuzanta este urmatoarea, cei care ii considera pe macedoneni, greci, spun ca de fapt grecii ii considerau pe macedoneni semi-barbari! Este bine de stiut ca notiunea de semi-barbar nu exista!

Insa aceasta "grecizare" a macedonenilor este promovata si mediatic, filmul Alexander straduindu-se sa para "true". In cadrul filmului,inainte de batalia de la Gaugamela, 331, Alexandru Macedon din film, isi imbarbata soldatii spunandu-le sa lupte pentru Gloria Greciei!?!?, asta este doar una dintre marile greseli ale filmului.

In cadrul aceluiasi film producatorii au facut"greseala" de ai imbraca pe soldatii macedoneni in uniforme specifice macedonenilor, iar cei care vor sa se convinga de veridicitatea spuselor mele trebuie doar sa priveasca cu atentie costumatiile soldatilor macedoneni din film si sa faca o comparatie intre ele si costumele trace,facand aceasta comparatie veti observa ca nu exista diferente.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.