Toxiinfectia alimentara

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Perioada de stare: Pot persista varsaturile si apar scaune diareice frecvente, abundente, apoase, galben-verzui sau verzi, cu aspect de ''piure de mazare''. Febra creste in continuare, bolnavii prezinta herpes labial, acuza mialgii. Pierderile lichidiene prin varsaturi si scaune determina instalarea sindromului acut de deshidratare, prabusire tensionala (soc infectios) care se insoteste de oliguri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Toxiinfectia alimentara

Perioada de stare: Pot persista varsaturile si apar scaune diareice frecvente, abundente, apoase, galben-verzui sau verzi, cu aspect de ''piure de mazare''. Febra creste in continuare, bolnavii prezinta herpes labial, acuza mialgii. Pierderile lichidiene prin varsaturi si scaune determina instalarea sindromului acut de deshidratare, prabusire tensionala (soc infectios) care se insoteste de oligurie. Si in perioada de stare persista si chiar se accentueaza sindromul neurologic cu cefalee, ameteli, somnolenta sau agitatie, cu sau fara semne de iritatie meningeana.

Toxiinfectia alimentara cu stafilococ
Este determinata de stafilococul enterotoxic care contamineaza anumite alimente (lapte, telemea, crema) si produce enterotoxine termorezistente.

Incubatie: 30 minute-4 ore.
Debut: brutal cu greturi, varsaturi, cefalee, ameteli, scaune diareice apoase. De obicei, nu apare febra.Perioada de stare: se mentine simptomatologia din prodrom, starea generala se altereaza, se prabuseste tensiunea arteriala, apar semne de deshidratare acuta, oligurie prin insuficienta renala functionala.

5.2. DIAGNOSTIC DE LABORATOR
A. Diagnosticul modificarilor hidroelectrolitice
hiponatremie,hipocloremie,hipopotasemie,acidoza metabolica compensata,cresterea creatininei si ureei serice la pacientii cu grade de insuficienta renala acuta functionala,hipoglicemie (neobligatorie).

B. Diagnostic hematologic:leucocitoza cu neutrofilie in unele cazuri,cresterea hematocritului, ca semn al deshidratarii.
C.Diagnostic bacteriologic
Produse patologice: materii fecale (din scaunul emis prin sonda Nelaton din rect), lichid de voma, sange (hemoculturile pot fi pozitive la 3-5 % din cazuri, mai ales la copii si varstnici, sau la pacientii imunodepresivi, la care evolutia de tip invaziv este mai frecventa).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.