Toxicomania - consumul de droguri

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.45

nivel: Facultate

Consumul de droguri reprezinta una dintre cele mai grave probleme sociale cu care se confrunta sociatatea contemporana.Toxicomania reprezinta o conduita devianta de tip evazionist,care se poate asocia cu alte acte infractionale.

Considerat in majoritatea manualelor de criminologie si sociologie a deviantei ca o "crima fara victime", care nu aduce prejudicii societatii, in ansamblul [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Toxicomania - consumul de droguri

Consumul de droguri reprezinta una dintre cele mai grave probleme sociale cu care se confrunta sociatatea contemporana.Toxicomania reprezinta o conduita devianta de tip evazionist,care se poate asocia cu alte acte infractionale.

Considerat in majoritatea manualelor de criminologie si sociologie a deviantei ca o "crima fara victime", care nu aduce prejudicii societatii, in ansamblul sau, ci doar in divizilor implicati, consumul de droguri reprezinta un adevarat flagel care deterioreaza sanatatea a milioane de oameni,sporind costurile asistentei medicale si determinand amplificarea altor probleme sociale.

In acest sens, asa cum observa o serie de specialisti,consumul de droguri nu este totusi, o crima fara victime, ci un delict care are un impact deosebit de negativ asupra societatii ca intreg. In timp ce sanatatea si sansele unei vieti productive sunt puse in pericol prin consumul individual de droguri, individul nu este singurul care sufera.

Familia sufera si ea, lipsita de armonie, fiind martorul autodistrugerii celui iubit.Trebuie adaugati factorii economici: pierdere de productie, numar sporit de accidente, absenta mai mare de la lucru si costuri sporite pentru ingrijirea medicala. Cumparatorul va avea in cele din urma de suferit, deoarece va trebui sa achizitioneze bunuri inferioare la un pret mai ridicat.

Consumul de droguri constituie, deci o importanta problema sociala care are multiple consecinte economice, juridice, criminologice si medicale, pe termen lung, care in fluenteaza negativ atat viata indivizilor, cat si a comunitatilor. Din punct de vedere psihologic sau fiziologic, consumul de droguri determina dependenta individului de anumite substante chimice utilizate a produce efecte agreabile ori pentru a evita durerea si disconfortul.

Aceasta dependenta are insa un caracter nociv, producand individului modificari fizice si psihice ireversibile care-i afecteaza profund starea de sanatate.De exemplu: marijuana, dspre care se spune ca are efecte mai putin nocive decat tutunul sau alcoolul, dauneaza memoriei si perceptiei, cu efecte negeative asupra plamanilor, inimii, functiilor respiratorii si celor reproductive, sporind riscul aparitiei cancerului.

In timp ce alcoolul dispare din corp dupa 24 de ore, fiind solubil in apa, marijuana este solubila doar in grasime, elementele ei chimice fixandu- se doar in grasime, mai ales in tesuturile adipoase ale corpului, cu precadere la nivelul creerului si ale organelor genitale, unde pot ramane 3o de zile de la consumul acestei substante.

Din punct de vedere social, consumulde droguri are efecte la fel de nocive, deoarece antreneaza un lung sir de consecinte negative asupra potentialului productiv si reproductiv al membrilor societatii ca si asupra resurselor de sanatate si bunastare a acesteia. Pe de alta parte consumul de droguri determina amplificarea traficului ilegal de droguri ca parte importanta a activitatilor crimei organizate intr- un anumit teritoriu national sau chiar in zone geografice mai vaste.

Aceasta pune in pericol ordinea sociala si economica adiferitelor tari si chiar a unor continente. Problema drogurilor este astfel direct legata de problema criminalitatii cu atat mai mult cu cat persoanele care se drogheaza, pentru a "evada" din realitatea cotidiana sau pentru a se "adapta" mai bine la exigentele ei intra adeseori in conflict cu legea penala.

Luand in considerare efectele nocive, pentru individ si pentru societate, ale consumului de droguri, Organizatia Mondiala a Sanatatii a definit dependenta fata de droguri in felul urmator: "....o stare de intoxicare periodica sau cronica daunatoare pentru individ si pentru societate, produsa de consumul repetat al unui drog (natural sau sintetic). Caracteristicile sale includ:
-o dorinta sau o nevoie (obligatorie) coplesitoare de a continua administrarea drogului si de a- l obtine prin orice mijloace.
-o tendinta de crestere a dozei
-o dependeta psihica si uneori fizica fata de efectele drogului"
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.