Totul despre SIDA si infectia cu HIV

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 7.14

nivel: Facultate

• Transmiterea HIV prin contact sexual

În cazul contactelor sexuale întâmplătoare, cu persoane necunoscute, fără protecție cu prezervativ, HIV se poate transmite pe orice cale: vaginală, anală, orală. Inițial s-a crezut că SIDA este o boală a homosexualilor , primele cazuri de îmbolnăvire fiind recunoscute la aceștia. În prezent, predomină calea de transmitere heterosexuală, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Totul despre SIDA si infectia cu HIV

• Transmiterea HIV prin contact sexual

În cazul contactelor sexuale întâmplătoare, cu persoane necunoscute, fără protecție cu prezervativ, HIV se poate transmite pe orice cale: vaginală, anală, orală. Inițial s-a crezut că SIDA este o boală a homosexualilor , primele cazuri de îmbolnăvire fiind recunoscute la aceștia. În prezent, predomină calea de transmitere heterosexuală, ambele sexe fiind expuse la risc în mod egal.

Fertilizările artificiale cu spermă pot fi incriminate în transmiterea infecției cu HIV, dacă donatorul de spermă este infectat.
• Transmiterea verticală sau perinatală

O mamă infectată cu HIV riscă să transmită infecția propriului copil: în timpul sarcinii ( înainte de naștere); în timpul nașterii ; după naștere ( prin alăptare).

Conform statisticilor publicate, riscul de transmitere a infecției cu HIV pe cale verticală variază, în funcție de măsurile profilactice, între 12% și 80%, fiind în medie de 25% pentru fiecare naștere în parte.

• Alte riscuri prevăzute
HIV recunoaște aceleași căi de transmitere cu cele ale virusului hepatitei B , de aceea nu trebuie să fie folosite în comun periuța de dinți, lama de bărbierit, briciul, instrumentarul de maninchiură , aparatele depilatoare, alte obiecte de uz intim. Nu trebuie ignorate nici " frățiile de cruce", tatuajele, perforarea urechii pentru cercei, "tăiatul sub limbă".

• Cum se transmite HIV ?
În prezent este unamim acceptat că HIV nu se transmite prin urină, fecale, salivă, lacrimi, transpirație, secreții nazale, dacă acestea nu conțin sânge infectat cu HIV în cantități vizibile cu ochiul liber. Tusea și strănutul nu reprezintă nici un pericol.

Pe baza experienței acumulate până în prezent este sigur că nu există riscuri de transmitere a infecției cu HIV prin : strângere de mână; îmbrățișare; folosirea în comun a locurilor de joacă, a jucăriilor, a rechizitelor, a tacâmurilor și veselei, a WC-urilor și a grupurilor sanitare; sărutul pe obraz; vizitarea unui bolnav de SIDA la spital sau acasă; în cursul consultațiilor medicale; în cursul relațiilor de serviciu; în cursul jocurilor sportive; în bazinele de înot; prin convețuirea în familie ( dacă se respectă normele elementare de igienă și de protecție sexuală).

Receptivitatea

Receptivitatea față de infecția cu HIV este generală. Aceasta înseamnă că orice persoană se poate infecta cu HIV , dacă se expune riscului de infecție, voluntar sau accidental. Categoria cea mai expusă infecției cu HIV este populația activă sexual și în special tinerii, care , prin naivitatea caracteristică vârstei, se expun neprotejat.

O altă categorie cu risc este cea a lucrătorilor din domeniul sanitar, îndeosebi cei care activează în specialități în care intră în contact cu sângele. Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din Atlanta, SUA, a prezentat în anul 1994 un studiu asupra riscului profesional de infectare cu HIV în rândul lucrătorilor din domeniul sanitar. Au fost prezentate mai multe cazuri de SIDA, sigur infectate prin expunere în timpul exercitării profesiei: 28 asistente medicale; 7 medici; 1 tehnician de dializă; 1 infirmieră; 1 femeie de serviciu. Sursa de infecție au constituit-o în principal pacienții bolnavi de SIDA , respectiv 72%, iar restul pacienții infectați cu HIV asimptomatici.

Factorii care influențează riscul profesional de infectare cu HIV sunt:
- durata contactului profesional cu persoane infectate;
- stadiul infecției HIV a pacienților, care constituie sursa de infecție pentru personalul sanitar ( sângele provenit de la un pacient cu SIDA este mai infectant decât cel provenit de la un pacient asimptomatic);
- volumul de sânge infectat care a fost inoculat ( înțepătura cu un ac de seringă este mai periculoasă decât cea produsă de un ac chirurgical, deoarece primul conține mai mult sânge).
- calea de inoculare;
- întinderea și profunzimea leziunii accidentale;
- frecvența inoculării;
- procedurile care implică introducerea de ace în vene sau artere;
- echipamentul de protecție;
- educația sanitară privind protecția în timpul activității profesionale
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.