Toti romanii canta Hora Unirii

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Liceu

Dar stapanul mosiei si al satului Campuri racnea clocotind de manie ( tipa suparat):"Nici un supus de al meu sa nu cuteze a pomeni de Unire. Sa stiti, ca pe acel care-l aud ca striga pentru Unire, il gonesc din sat!"De mai multe ori, mos Ion Roata a urcat la conacul boierului si l-a rugat sa nu-i mai asupreasca pe prietenii Unirii. Dar degeaba a vorbit mos Ion Roata cu toata caldura inimii. Degeab[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Toti romanii canta Hora Unirii

Dar stapanul mosiei si al satului Campuri racnea clocotind de manie ( tipa suparat):"Nici un supus de al meu sa nu cuteze a pomeni de Unire. Sa stiti, ca pe acel care-l aud ca striga pentru Unire, il gonesc din sat!"De mai multe ori, mos Ion Roata a urcat la conacul boierului si l-a rugat sa nu-i mai asupreasca pe prietenii Unirii. Dar degeaba a vorbit mos Ion Roata cu toata caldura inimii. Degeaba a aratat ca, asa despartiti si calcati in picioare de fiece dusman, romanii nu mai pot trai, ca boierul o tinea tot pe a lui.

"Daca indraznesti sa te alegi in sfatul Unirii, sa sti ca te arestuiesc ! Sa-ti putrezeasca oasele in inchisoare".Cum sa se apere mos Ion Roata de mania si ura boierului cel rau? S-a dus la invatatorul din sat si i-a spus ce nenorocire il ameninta."Mos Ioane, a zis invatatorul, eu am invatat copiii sa cante , frumos si cu mare insufletire, cantecul "Hora Unirii". Eu zic sa facem in felul urmator: cand o veni boierul cu jandarmii sa te aresteze, mata sa te inchizi in casa. Eu, cu copiii pe care-i invat a citi si a scrie, o sa ne suim pe prispa si n-o sa-l lasam sa intre".

"Dar cum vor pute infrunta niste bieti copii pe jandarmi ?" a intrebat mos Ion Roata."Pai, o sa cantam, cu totii, din rasputeri, "Hora Unirii". Auzindu-ne, oricat o fi dumnealui , boierul, de rau si de dusmanos Unirii, nu se poate sa nu i se cutremure sufletul si sa nu i se inmoaie inima". Dupa ce a chibzuit o clipa , adica s-a gandit cum o sa fie, mos Ion Roata a grait:

"Frumos gandul matale, draga invatatorule: vrei sa ma scapi de napasta (necaz). Dar oare bine mi-ar sta mie, cat mi ti-i mosneagul, sa ma ascund in spatele unor copilasi ?. Mai bine primeste-ma in randul lor, sa cantam cu toti hora pe care o canta acum toti romanii. Ca eu pentru asta traiesc si ma zbat: sa vad pe romani adunati, toti, laolalta, uniti si frati".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.