Toth

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.93

nivel: Liceu

Cu timpul socotita sotia lui Toth si apoi fiica zeului suprem Ra, Ma'at este venerata mai ales ca o singura zeita si devine, paralel, simbolul interactiunii fortelor care mentin ordinea cosmica, succesiunea zilelor si noptilor, anotimpurilor si in general echilibrul universului creat; fara Ma'at intreaga opera cosmica si-ar pierde stabilitatea si lucrarea zeilor ar pieri; de aceea, faraonul era ra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Toth

Cu timpul socotita sotia lui Toth si apoi fiica zeului suprem Ra, Ma'at este venerata mai ales ca o singura zeita si devine, paralel, simbolul interactiunii fortelor care mentin ordinea cosmica, succesiunea zilelor si noptilor, anotimpurilor si in general echilibrul universului creat; fara Ma'at intreaga opera cosmica si-ar pierde stabilitatea si lucrarea zeilor ar pieri; de aceea, faraonul era raspunzator de pastrarea principiilor simolizate de zeita, iar preotul ei principal era seful suprem al tuturor tribunalelor din Egipt;

implicit, Ma'at veghea cucernicia religioasa a oamenilorsi respectarea de catre societatea umna a poruncilor divine. Intr-o epoca tarzie, in momentul psihostasiei nu mai figura pana de strut, ci pe unul din talgerele balantei sedea chiar Ma'at, de obicei pe talgerul drept, iar pe stangul inima mortului. Zeita era reprezentata sub aspectul unei gratioase femei tinere sezand cu talpile stranse si genunchii adusi; capul ii era impodobit cu o pana de strut; era infatisata sezand uneori in barca solara a lui Ra, alte ori pe un tron in sala de judecata a lui Osiris.

Zeul suprem al teologilor tebani. Initial , zeu obscur al vantului la Teba, unde cultul sau apare in Regatul Mijlociu si se dezvolta repede , compunand o divinitate a aerului si fecunditatii. Anterior Ammon era unul din zeii ogdoadei hermopolitane, zeu secundar intre cei 8, considerat "zeul ascuns". La Teba e reprezentat ca fiinta umana, cu coroana de fier (uneori cu cap de berbec)si ii sunt consecrate gasca si berbecul. Sufletul lui Ammon era intruchipat fie intr-un sfinx cu cap de berbec, fie in sceptrul, specific egiptean, in forma de sarpe (kematef) ;uneori infatisat insa si ca barbat potent, cu pielea vanata si pe cap cu o coroana de pene.

Sotia (sau mama sa) era Amaunet ( asimilata ulterior cu Neith).Ammon avea mari temple la Edfu,Dendera, Abydos siKarnak. Dupa alungarea hicsosilor , devine zeul suprem al statului eliberat (sec. XVI i.e.n.)cultul sau capatand o ascensiune rapida mai ales in Regatul Nou ;cateva secole Ammon ramane zeu national, sustinut de preotii sai deveniti faraoni, care incep sa-l numeasca Ammon-Ra. Noul si sintetic dobandeste atribute suplimentare si i se consacra temple noi la Teba si mai ales marele templu din Luxor inaltat de Amenophis III, cand Ammon-Ra e numit A© regele zeilor>> si considerat creatorul universului, autorul tuturor lucrurilor si diriguitorul timpului, stapanul direct al soarelui, cerului si lumii subterane, devenind zeul cel mai popular .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.