Totem si tabu de Sigmund Freud

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.55

nivel: Facultate

Deci, in aceasta carte Freud trateaza existenta unor obiceiuri si credinte ca premise a gindirii in viata primitivilor. Insa nu desfasoara pe deplin aceasta tema, ci condenseaza informatia. Necesitatea de a condensa materialul faptic de care dispunem ne oblige sa renuntam la o bibliografie mai detaliata si observam ca Freud ii citeaza pe : Herbert Spencer, J.G. Frazer, A. Lang, E.B. Tylor,W. Wundt[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Totem si tabu de Sigmund Freud

Deci, in aceasta carte Freud trateaza existenta unor obiceiuri si credinte ca premise a gindirii in viata primitivilor. Insa nu desfasoara pe deplin aceasta tema, ci condenseaza informatia. Necesitatea de a condensa materialul faptic de care dispunem ne oblige sa renuntam la o bibliografie mai detaliata si observam ca Freud ii citeaza pe : Herbert Spencer, J.G. Frazer, A. Lang, E.B. Tylor,W. Wundt.

Contributia originala a autorului se poate identifica in alegerea materialului de studiu si in opiniile pe care le formuleaza in raport cu studierea nevrozelor obsesionale. Temele principale care dau titlul acestei carti, totemul si tabuul, nu vor fi tratate in acelasi mod. Analiza tabuului paseste pe un teren sigur, problema fiind cercetata si rezolvata in intregime.

Cercetarea asupra totemismului necesitainsa clarificari, ceea ce inseamna ca avem a ne multumi cu ceea ce ne poate adduce la momentul de fata investigatia psihanalitica in elucidarea problemei totemului. Aceasta situatie diferita tine de faptul ca tabuul inca mai dainuie de fapt in viata noastra actual; desi intr-un sens negative si avind un alt continut, pe plan psihologic el nu este de fapt decit "imperativul categoric" al lui Kant, care vrea sa actioneze prin constringere si inlaturind orice motivatie constienta.

Totemismul, in schimb, este strain de sensibilitatea noastra actuala, fiind de fapt abandonat de multa vreme si inlocuit de noi forme ale vietii religioase si sociale. Progresul social si tehnic al umanitatii a adus mai multe prejudicii tabuului decit totemului. In aceasta carte este o expresie a cautarii sensului primordial al totemismului dupa urmele abia vizibile, a caror emergenta are loc in cursul dezvoltarii copiilor.

Raporturile strinse dintre totem si tabu deschid noi cai in favoarea ipotezei pentru care se pledeaza aici, si putem atenta la reconstructia unei realitati care este incontestabil foarte greu de descoperit. Astfel in primul capitol: "Teama de incest" se face o introducere in psihologia popoarelor primitive si atitudinea lor fata de totem. De exemplu: in locul tuturor institutiilor relogioase si sociale, absente, gasim la australieni sistemul totemismului.

Triburile australiene se divid in grupuri mai mici sau clanuri, fiecare dintre ele purtind numele totemului sau. Prin totem intelegem urmatorul fapt: de regula, este un animal, comestibil, inofensiv sau periculos, de temut, mai rar o palnta sau o forta naturala( ploaia, apa) care se afla intr-o relatie specifica cu intrgul grup.

Totemul este in primul rind stramosul grupului, dupa cum este si spiritual sau protector, care vine in ajutor, ii trimite oracule, iar daca pentru altii este periculos, in schimb, isi cunoaste copii si ii menajeaza.

Tovarasii de totem au indatorirea sacra a careai incalcare atrage automat pedeapsa, de a nu-si ucide totemul si de a se abtine sa-i manince carnea sau de a-si oferi alte desfatari pe seama totemului. Caracterul totemic este propriu nu doar unui animal luat izolat sau unei finite isolate, ci tuturor indivizilor din specia respectiva. Periodic au loc serbari in cadrul carora tovarasii de totem reproduce sau imita, in dansuri ceremoniale, miscarile si particularitatile totemului lor.

Totemul este ereditar, atit pe linie maternal cit si paterna. Apartenenta la totem este baza tuturor indatoririlor sociale, depasind pe de o parte, rudenia de singe. Totemul nu este legat de pamint sau de vreo localitate; tovarasii de totem pot trai separate unii de altii si in buna pace cu aderantii la totem.

Trebuie sa mentionam acea caracteristica a sistemului totemic care suscita si interesul psihanalistului. Aproape pretutindeni unde fiinteaza acest sistem exista si regula ca membrii unuia si aceluiasi totem sa nu aiba intre ei relatii sexuale, prin urmare sa nu se casatoreasca unii cu altii. Aceasta este legea exogamiei, asociatul cu totemul. Anume aceasta lege interzice relatiile dintre soacra si ginere, tata-fiica, frate -sora.

Asadar, in ceea ce priveste explicatia "eschivarilor" atit de riguros aplicate la aceste popoate primitive (Basoga, insulele Solomon, insulele Banks, Barangos, Malanezia). Eu valorific opinia exprimata de Fison, care vede in aceste reguli, doar o masura de protectie impotriva incestului posibil.

Acest lucru este valabil si pentru celelalte interdictii privind relatiile dintre rudele de singe. Astfel nu am avut prilejul sa aratam ca aplicarea metodei psihanaliticene la fapte oferite de psihologia popoarelor ne poat da o noua intelegere a lucrurilor, deoarece teama de incest a salbaticilor este de mult cunoscuta si nu are nevoie de o interpretare in plus.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.